Toen ik in augustus 2017 begon met de FB Groep Business Babes, had ik nooit gedacht dat het zo groot zou kunnen worden zoals het nu is. Ik had ook nooit gedacht dat het me zoveel plezier zou geven, dat ik zoveel fantastische meiden zou ontmoeten en dat ik zoveel over mezelf zou leren!

 

Hoe was die periode voor mij?

Toen ik de Facebookgroep startte, zat ik helemaal niet lekker in mijn vel. Ik was aan het afstuderen en wist niet precies wat ik erna wilde gaan doen. In oktober 2015 was ik al samen met mijn vriend begonnen met ondernemen. We kregen hier en daar wat projectjes binnen ons eigen netwerk, dat was wel lekker veilig. Ik had ook nooit het idee dat ondernemen bij mij zou passen.

Ik groeide namelijk op met een vader als ondernemer. We woonden naast ‘de zaak’. Hoe hij zijn tijd doorbracht en zelfs altijd zat te bellen op vakanties en nooit echt rust leek te hebben, was niks voor mij. Door echter gewoon de stap te zetten en het te ervaren, leerde ik dat het ondernemerschap iets was dat toch wel mijn interesse trok. Ik kan als ondernemer namelijk doen wat ik wil. Ik kan mijn eigen tijden bepalen en zit niet meer de tijd op de klok weg te kijken. Ik hoef aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan mijzelf. En ik kan al mijn initiatieven kwijt. Dat is iets wat ik in het werkveld niet ervaarde.

In dezelfde periode als dat ik de Facebookgroep opzette, besloot ik om meer te gaan leren over ondernemen. Daarnaast wilde ik ook meer leren over marketing. Ik wilde dit doen, zodat ik mijn afstudeerperiode wat draagbaarder kon maken en mijzelf verder kon ontwikkelen. Ik was ervan overtuigd dat ik daardoor na mijn afstuderen beter zou weten wat ik wilde. Vanuit die drive ontstond onder andere het idee om de Facebookgroep Business Babes op te zetten. Via deze groep kon ik connecten met andere vrouwelijke ondernemers en van hen leren. Dankzij deze groep heb ik niet alleen veel kennis opgedaan, maar ook veel ervaring. Dat zijn lessen waarvan ik nooit dacht dat ik ze zal leren. Deze lessen wil ik graag met je delen.

 

Les 1: Laat jezelf zien


Niet alleen voor je zichtbaarheid, maar ook voor de connectie met anderen. Spreek uit wat je dromen zijn. Door dit te doen, kunnen mensen die jou volgen en kennen je wellicht weer koppelen aan anderen. Hierdoor ontstaat een versterking.

Zoals ik je hierboven al vertelde, zat ik in 2017 in de situatie dat ik niet wist wat ik wilde. Door Business Babes op te richten, dus door iets te gaan DOEN wat goed voelde, ben ik steeds meer uit mijn eigen tunnel gekomen. Ik ben door gesprekken met anderen meer gaan leren over mijzelf én over de richting die ik op wil.

Het maakt niet uit hoe lang het duurt voordat je die stap zet of hoe snel het je iets oplevert. Iedereen bewandelt zijn eigen pad.

 

Les 2: Laat je niet continue afleiden


Online gebeurt er natuurlijk een hoop. Het biedt heel veel kansen als je online bent. Als je het slim speelt, kun je ook zelfs jouw zichtbaarheid op internet vergroten. Je ontmoet leuke like-minded mensen en je leert van ze. Tegelijkertijd merkte ik ook aan mezelf en aan wat er van mij werd verwacht, dat je aan een bepaald ideaalbeeld moet voldoen.

Wat ik veel belangrijker vind, is dat je niet aan dat ideaalbeeld probeert te voldoen. Ga juist terug naar jezelf. Kijk naar wie je bent, kijk naar waar jij staat, naar wat jouw kwaliteiten zijn, wat jouw doelen of leerdoelen zijn en dus ook naar welke richting jij op wilt. En kies vervolgens wie daarbij past. Wees kritisch over wie je volgt. Wees ook kritisch voor de diensten die je afneemt. En wees kritisch over alle andere gratis content die je op je gegooid krijgt: van wie is het? Waarom heeft zij hier ervaring in? Word ik blij van deze persoon? Is de match er niet? Dan hoef je niet naar diegene te luisteren, diegene niet te volgen en je ook niet voor haar nieuwsbrief in te schrijven. Blijf bij jezelf.

Ik ben ook stap voor stap gegroeid. Soms wil ik graag de hele trap zien, zodat ik alvast kan zien waar ik eindig. Maar dat hoeft helemaal niet; het is al voldoende als je de volgende trede ziet.

 

Les 3: Durf om hulp te vragen


Ik ben altijd het type geweest, en vaak nog steeds, dat veel zelf wilt doen. Ik ben heel erg een auto-didact, dat betekent dat ik mezelf dingen wil aanleren. Ik wil het eerst zelf proberen, fouten maken en nog een keer fouten maken, voordat ik het advies van een ander aanneem.

Toch merk ik hoe leuk het eigenlijk is om anderen te helpen met mijn kennis. Hoe dankbaar ze daarvoor kunnen zijn en hoeveel ze daarmee geholpen zijn. Het is eigenlijk ook helemaal niet eng of kwetsbaar om dingen te vragen. Mensen vinden het leuk om hun kennis te delen en je te helpen. Go for it! Dat is ook de gehele gedachte achter de Facebook community: ik wil ermee jou de mogelijkheid geven om vragen te stellen en ervan te leren.

En daarnaast: er is ook een limiet tot wat jij in je eentje kan. Je kan zoveel meer leren als je met anderen erover praat en met ze deelt waar jij tegenaan loopt. Daar krijg je een hoop nieuwe inzichten uit. En ook al denk je dat je alles weet: het verschil zit ‘m in het DOEN. Door te doen krijg je namelijk nieuwe inzichten en leer je wijze lessen.

 

Les 4: Kwaliteit gaat boven kwantiteit


Dit geldt in alles! Samenwerkingen, vriendschappen, omzet, aantal volgers…

…Kwantiteit is iets waarvan we soms denken dat het veel zegt, maar eigenlijk zegt het niets. Kijk vooral naar iets en vraag jezelf af wat er de toegevoegde waarde van is.

 

Les 5: Volg je gevoel en je intuïtie


Blijf bij jezelf. Volg je gevoel. Je gevoel is een heel goede raadgever. Leer jezelf aan om het onderscheid te herkennen tussen angst en vertrouwen. Wanneer het angst is, train jezelf dan om het te laten verplaatsen door vertrouwen. Verlang je ergens naar? Dan moet je daar meer naar luisteren dan naar je angst!

 

Les 6: Iets wat voor mij vanzelfsprekend is, is voor een ander bijzonder


Hier loop ik nog dagelijks tegenaan: als ik denk “dat weet toch iedereen?” blijkt dat niet altijd zo te zijn. Als jij eenmaal iets hebt geleerd, hoeft het niet zo te zijn dat een ander dat ook weet. Geef daarom jouw kennis door. Het is ook fijn om van anderen te horen hoe je overkomt, want dat geeft je inzichten in jouw eigen talenten en kwaliteiten.

 

Les 7: Wie ben ik en wat wil ik?


Door de start van de community heb ik misschien wel het meest geleerd over wat ik wil en wat mijn missie, purpose, passie (of hoe je ‘t ook wilt noemen) voor mij is. Voor mij is dat: jou helpen om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Enerzijds doe ik dat door gratis praktische kennis te delen via de community, zodat jij niet meer blijft hangen op de “hoe?” vraag. Anderzijds doe ik dit door mijn eigen ervaringen en lessen met je te delen.

Maar above all, is dit mijn grootste les: Ga doen! Ga afspreken met mensen. Ga uit je hoofd en praat er met anderen over. Connect met anderen. Zorg dat je een vangnet voor jezelf bouwt. Dan kun je daar op terugvallen op de momenten dat je onzeker of angstig bent en meer vertrouwen wilt.

Ga doen. Ga ontdekken. Blijf leren.

Liefs,
Ellen

 

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.