In een eerder artikel kon je over mijn struggles als beginnende ondernemer lezen. Inmiddels zijn we alweer een aantal maanden verder en kan ik je vertellen dat het ondernemerschap mij steeds beter bevalt. Echter liep ik kort geleden wel tegen een nieuwe struggle aan: het ondernemerschap combineren met een parttime baan. Ik werk naast Contentgids.nl namelijk ook gewoon nog 4 dagen in de week in loondienst. Uiteindelijk wil ik wel fulltime gaan ondernemen, maar daarvoor staat mijn bedrijf voor nu nog even te veel in haar kinderschoenen. Inmiddels kan ik steeds beter het ondernemen combineren met mijn parttime baan. Hieronder leg ik je uit wat het proces was dat ik heb doorlopen om uiteindelijk mijn onderneming beter met mijn parttime baan te kunnen combineren.

 

Het probleem erkennen

Het begint allemaal met het erkennen van het feit dat je het lastig vindt om het ondernemerschap met je (parttime) baan te combineren. Natuurlijk houd je het liefst alle balletjes omhoog en steek je liever je kop in het zand. Echter, als je aan jezelf merkt dat je moe opstaat en moe naar bed gaat, je hoofd vol zit waardoor je slechter slaapt; kun je er echt niet meer omheen dat je het lastig vindt om jouw onderneming te combineren met jouw baan. 

 

Hey, het is oké!

Het is oké om dit lastig te vinden. Al voelde het voor mij in het begin wel een beetje als falen. Toch moest ik op een gegeven moment wel erkennen dat ik dit lastig vond, omdat ik merkte dat ik er anders aan onder door zou gaan. Als je eenmaal toegeeft en erkent dat je dit lastig vindt, kun je er wat aan gaan doen.

 

Een strakke planning maken

Wat vooral belangrijk is als je jouw onderneming beter wilt kunnen combineren met jouw werk in loondienst, is dat je structuur aanbrengt in jouw dagelijkse leven. Houd daarnaast goed bij welke taken je wanneer af moet hebben. Dit kun je heel goed doen door een strakke planning te maken. Plan niet alleen tijd in voor opdrachten, maar ook voor rust en ontspanning. Plan de momenten van rust en ontspanning bewust in en pak deze momenten ook. Hierdoor houd je namelijk het balans tussen werken en ontspannen. Door deze balans te houden, verklein je de kans dat het je allemaal teveel wordt en je op een gegeven moment uitgeblust raakt.

 

Probeer de balans te vinden tussen werken en ontspannen

Wanneer je die planning maakt, kun je gerust eens dingen uitproberen. Zo plande ik in aan het begin van Contentgids.nl veel dingen voor mijn bedrijf  in de avonden doordeweeks na loondienst in én op mijn vrije doordeweekse dag. Mijn weekenden hield ik vrij voor rust en ontspanning. Met als gevolg dat ik onwijs veel lange dagen maakten en in het weekend ontzettend moe was en zelfs geen puf had om leuke dingen te doen. Nee, dit was niet de juiste balans voor mij.

 

Verschillende manieren van plannen

Dus ik besloot later om wat minder avonden vol te plannen, 1 dag in het weekend vrij te houden voor rust en ontspanning en 1 dag in het weekend weer keihard te knallen voor mijn onderneming. Dit werkte een aantal weken, totdat ook dit mij begon op te breken. Nope, ook dit was het niet voor mij!

 Sinds een aantal weken verdeel ik het werk zoveel mogelijk over een aantal avonden in de week, een dagdeel op mijn vrije doordeweekse dag en over een aantal uurtjes op zowel de zaterdag en zondag. Dit werkt wel voor mij! Dankzij deze verdeling heb ik niet een hele lange periode van ‘aanstaan en doorwerken’ gevolgd door een korte periode van rust, maar verdeel ik werken en rust letterlijk veel meer over mijn hele week. 

 Door verschillende manieren van tijdsindeling uit te proberen, kom je erachter wat voor jou fijn werkt.

 

Dingen laten

Als je veel hobby’s en veel sociale contacten hebt, kan het niet anders dan dat je hierin een aantal dingen moet laten wanneer je jouw onderneming met een parttime baan wilt combineren. Je hebt immers maar 24 uren in 1 dag en 7 dagen in 1 week. Daarom zul je waarschijnlijk ook een aantal dingen moeten laten.

 Zo zie ik mijn vrienden iets minder dan voorheen. Ik probeerde ze voorheen sowieso om de week te zien, maar nu zie ik een aantal vrienden in week x en een aantal vrienden in week y. Soms zie ik iemand even 2 weken niet. Dat is niet erg, want ik merk wel nu dat als ik mijn vrienden zie ik ook echt de tijd voor hen neem en  er helemaal 100% bij ben. Dat was ik niet toen ik in het begin van mijn onderneming mijn vrienden even vaak probeerde te zien, ze daardoor even een uur of 2 zag en tijdens de afspraak ook maar half aanwezig was. Mijn vrienden hebben er begrip voor dat ik op zakelijk gebied voor deze weg heb gekozen en steunen mij volledig in de keuzes die ik vervolgens privé heb moeten maken. Logisch ook, het zijn m’n vrienden! Ook jouw vrienden zullen er vast begrip voor hebben als je ze wat minder vaak ziet.


Grenzen stellen

Dat je het ondernemerschap beter kunt combineren met een parttime baan door grenzen te stellen, heb ik echt heel kort geleden vernomen. Eerder wilde ik iedereen pleasen en een opdrachtgever zo snel mogelijk een voltooide opdracht toesturen, want dan was hij blij. Echter begonnen sommige van mijn opdrachtgevers steeds kortere deadlines voor steeds grotere opdrachten te vragen. Daarnaast kreeg ik ook allerlei aanvragen voor het schrijven van gastblogs binnen. Heel leuk en aardig allemaal, maar het was gewoonweg niet haalbaar. 

 

Ik kwam erachter dat het heel belangrijk is om grenzen te stellen, zodat je jouw baan in loondienst nog goed kunt combineren met jouw onderneming. Door grenzen te stellen, creëer je rust en ruimte voor jezelf. Bovendien laat je ook zien dat je niet voor 1 gat te vangen bent.

 

Gedwongen om grenzen aan te geven

Ik voelde me op een gegeven moment bijna gedwongen om mijn grenzen aan te geven, dus dat deed ik. En daar werd best wel positief op gereageerd! Van de opdrachtgevers kreeg ineens langer de tijd om aan de opdrachten te werken en de websites die ik (voorlopig) afwees om gastblogs voor te schrijven hadden er alle begrip voor. Ik wees ze niet per definitie voor altijd af, maar gewoon voor voorlopig. Zo gooi ik niet direct de deur voor zo’n samenwerking dicht, maar kan ik er altijd op een later moment (als ik er weer tijd voor heb) op terugkomen.


Al doende leert men

Gaandeweg kwam ik erachter hoe ik mijn baan in loondienst steeds beter kon gaan combineren met mijn onderneming. Ik hoop dat jij als parttime ondernemer iets aan mijn tips hebt. Heb je nog vragen of wil je met mij ergens over sparren? Dan mag je me altijd mailen op jenneke@contentgids.nl, vind ik leuk!

 

Jenneke Peters

Jenneke Peters

Mijn naam is Jenneke Peters en ik ben geboren en getogen in Twente. Al van kleins af aan ben ik gek op schrijven, muziek en paarden. Inmiddels ben ik een professioneel SEO-Copywriter en Content Marketeer. Op Business Babes maak ik als ‘Content Babe’ jou dan ook graag wegwijs in de wereld van SEO en Content Marketing.