Eerder vertelde ik je al over mijn struggles als beginnende ondernemer. Sinds april 2019 onderneem ik en man, wat is het pittig! Toch heb ik geen seconde spijt gehad van het besluit om voor mijzelf te beginnen en heb ik tijdens het ondernemerschap een aantal waardevolle lessen geleerd. Twijfel jij of je wilt starten als ondernemer? Of ben je zelf ook een startende ondernemer die wel eens wat handige tips over het ondernemerschap kan gebruiken? Lees dan vooral dit artikel, want hierin geef ik mijn persoonlijke 5 tips voor startende ondernemers.

 

Tip 1: Heb een financiële vangnet

Ikzelf vind financiële zekerheid ontzettend belangrijk, daarom geef ik dit gelijk als eerste tip. Business Babes die zonder enig budget en zekerheid fulltime gaan ondernemen zijn zeker dapper en stoer. En man, wat hebben die een lef! Toch moeten we allemaal realistisch zijn en ons realiseren dat we niet alleen maar kunnen leven van lucht. Zorg er daarom voor dat je, sowieso voor het eerste jaar, een financiële vangnet hebt. Dan heb je altijd iets om op terug te vallen als je in het begin nog niet zoveel klanten hebt.

Om mijzelf financiële zekerheid te geven, werk ik naast mijn onderneming nog parttime als online marketeer. Dit is pittig, maar ik vind het wel fijn om nu in het begin van mijn onderneming nog op mijn salaris uit loondienst terug te kunnen vallen.

 

Tip 2: Verzamel andere ondernemers om je heen

Als er 1 ding is wat ik heb geleerd als startende ondernemer, is dat het heel fijn is om andere ondernemers om je heen te hebben. Zij snappen namelijk in welk wereldje je stapt, waardoor je er altijd met hen over kunt praten. Dat kan ik met mijn ouders, vriendinnen en vriend bijvoorbeeld niet zo goed. 

Daarnaast is zo’n netwerk van ondernemers ontzettend waardevol. Er kunnen leuke samenwerkingen uit ontstaan, je kunt veel van elkaar leren én elkaar motiveren en inspireren. Zo volg ik graag het wijze advies van Ellen op over contentstrategie en ben ik blij dat ik aan Lizet Beek mijn eerste vragen over het ondernemerschap kon stellen.

 

Tip 3: Doe het stap voor stap

Ik combineer het ondernemerschap nog met mijn parttime job en daarnaast pieker ik over alles. Het uitbouwen van mijn klantenkring gaat mij niet snel genoeg. Soms denk ik wel dat als ik fulltime zou ondernemen, ik mijn bedrijf misschien al veel groter had kunnen laten groeien dan dat het nu is. Toch ben ik met mijn onderneming begonnen en doe ik alles rustig en stap voor stap.

Het is belangrijk om niet in 1 keer je grote doel te willen bereiken. Dan wordt het ineens iets enorm groots en moeilijks om te bereiken. Hierdoor vergroot de kans dat je er uiteindelijk maar met de pet naar gooit, ‘omdat het je toch niet gaat lukken’. Verdeel je grote doel liever in meerdere, kleinere doelen. Zo kun je ook kleinere stapjes zetten om uiteindelijk toch het grote doel te behalen. Hierdoor wordt jouw grote doel ineens veel behapbaarder om te behalen, maak je het jezelf niet te lastig.En door alle kleine succesmomentjes kun je zelfs meer gemotiveerd blijven om door te gaan.

 

Tip 4: Het hoeft niet perfect te zijn

Dit is iets wat ik echt wel in de opstartfase van mijn onderneming heb geleerd. Ik wilde alle puntjes op de i hebben, voordat ik mijn onderneming ging laten zien aan de buitenwereld. Echter zijn de puntjes nooit op de i en zullen ze dat ook niet zijn. Door het hele ondernemingsavontuur heen zul je namelijk altijd verbeterpunten tegenkomen. Dat is oké, het hoort er zelfs gewoon bij. 

Niet alles perfect willen hebben voordat je het aan de buitenwereld kan laten zien, kan je zelfs enorm veel opleveren. Zo bood ik zelfs een tijd lang een training aan waarvan ik wel wist dat ik hem kon geven, maar nog niet eens de training zelf klaar had staan. In plaats van eerst al mijn tijd en energie aan het opbouwen van die training te richten, besloot ik om de training gewoon online aan te bieden. Dan kon ik namelijk kijken of er überhaupt wel vraag naar was. Dat was er niet, waardoor ik wist dat ik de training wel weer uit mijn aanbod kon halen. Weer een lesje geleerd en mijzelf een hoop tijd en energie bespaart!

 

Tip 5: Doe het!

De meest waardevolle tip die ik je kan meegeven is deze: doe het! Je kunt nog zoveel piekeren (als ik) het nog zo spannend vinden om de gok te wagen (zoals ik), nog ontzettend onervaren zijn in het ondernemerschap (hey, that’s me again) maar als jij graag een eigen onderneming wilt hebben: doe het! Ga ervoor! Ja, er zullen momenten zijn dat je in een geweldige flow zit en weer andere momenten waarop je het liefst de handdoek in de ring gooit. Maar als je het niet doet, gebeurt er ook niets. Grijp daarom deze mooie kans om met jouw onderneming te starten en om het te laten groeien. Alleen dan zul je zien wat het je zal brengen. Succes!

 

Jenneke Peters

Jenneke Peters

Mijn naam is Jenneke Peters en ik ben geboren en getogen in Twente. Al van kleins af aan ben ik gek op schrijven, muziek en paarden. Inmiddels ben ik een professioneel SEO-Copywriter en Content Marketeer. Op Business Babes maak ik als ‘Content Babe’ jou dan ook graag wegwijs in de wereld van SEO en Content Marketing.