Hoi! Ik ben Dorine. In deze serie neem ik jullie mee op mijn avontuur van online-marketing-aardappel naar (hopelijk) een onderneemster die wild enthousiast is van marketing. Ik bedoel hiermee een onderneemster die het effectief kan gebruiken om meer impact te maken en meer dienstbaar te zijn aan haar missie.

Het is niet voor niets dat juist ik deze serie schrijf. Geloof me, ik kom van ver.

Aan het begin van deze serie neem ik jullie mee naar het verleden, naar lessen die ik geleerd heb. Daarna komt er een moment dat de blog synchroon gaat lopen aan wat ik nu meemaak. Want mijn avontuur is as I’m writing this verre van over.

 

Waarmee begon mijn ondernemersreis?

Mijn ondernemersreis begon met mij en Trainen Doe Je Samen. Een bedrijf waar ik zorg voor hecht teamwork tussen baas en hond, zodat ze samen van het leven kunnen genieten. Niet zoals een standaard hondenschool, maar met 1 op 1 begeleiding. De begeleiding is geheel op maat, waarbij er heel veel aandacht is voor de onzekerheden van het baasje. Als hondentrainer ben je namelijk vooral met mensen bezig, niet met honden ;).

 

Hoe begon ik met mijn ondernemersreis?

Ik begon gewoon zo, zonder website, zonder instagram, zonder wat dan ook. Ik was gewapend met passie, met het diepe verlangen om echte waarde te leveren en mijn impact de marketing te laten zijn. In mijn ideale plaatje zou dat de enige marketing zijn die ik nodig had. De vraag die ik mezelf stelde als ik ‘s ochtends wakker was: wie kan ik vandaag helpen? Die persoon zocht ik op. Warme contacten, mensen die ik al kende die mijn hulp konden gebruiken of kennissen die weer andere mensen kenden.

 

Contact leggen

Ik legde contact, waarbij ik een proefles aanbood. Ik heb hierdoor echt fantastische ervaringen gehad. Er waren mensen waarbij ik in 1 les de vinger op de zere plek wist te leggen en waarbij ik zag dat de baasjes zelf de doorbraak met hun hond ook konden voelen. Die mensen deed ik dan een voorstel. Mijn trajecten waren uitgebreid, met veel persoonlijke begeleiding en voor de hondenwereld (die veel bekrompener is dan de Business Babes wereld) ongekend-hoge prijzen. Ik kreeg veel verbaasde blikken en veel afwijzingen. Daar werd ik eigenlijk alleen maar enthousiaster van. Ik zag het namelijk als een uitdagend spel, waarin ik ZO achter mijn eigen waarde stond en zo erg goed inzag dat ik anders was dan een hondenschool. Ik had er rotsvast vertrouwen in dat daar klanten voor zouden zijn.

 

En weet je? die waren er!

Een paar van mijn meest fantastische klanten heb ik in die tijd ontmoet. Ik was heel idealistisch en zag een bepaalde puurheid in enkel mijn dienst voor mij te laten spreken. Zo voelde het voor mij ook niet alsof ik aan het schreeuwen was om aandacht.

Langzaamaan kwam er voor Trainen Doe Je Samen een website. Dit was niet zo zeer omdat ik het echt nodig vond, maar omdat het raar begon te voelen om geen website te kunnen laten zien als potentiële klanten (die zo’n gratis les hadden gehad) mij daarom vroegen.

 

En toen was er een website

Het was super om opeens een website te hebben! Toch voelde het niet als een cornerstone van mijn acquisitie. Het was meer een extra plaatje om aan al geïnteresseerde mensen te laten zien, zodat ze thuis mijn voorstel konden overdenken en ook nog even door mijn website konden scrollen.

Klanten kreeg ik nog steeds heel veel door horen-van. Daarnaast werd ik veel genoemd en aangeraden op Facebook. Daar zijn hondenmensen vaak actief in facebookgroepen.

 

Dream Unlocked

In een zijspoor op dit verhaal is mijn tweede bedrijf Dream Unlocked ontstaan. In het contact leggen met andere ondernemers (want hey, ik heb geen collega’s meer op deze manier) was ik onbewust anderen aan het motiveren, uitdagen en helpen. Het voelde zo natuurlijk om mijn ervaringen en doorbraken in mijn eigen onderneming weer door te geven! Vervolgens werd ik in whatsapp-groepen en netwerkevents aangesproken als coach. Een belletje ging rinkelen – hier wil ik iets mee! Nu ik een coachtraject, een coachopleiding en heel veel persoonlijke uitdagingen en leermomenten binnen en buiten mijn bedrijf verder ben, voelt Dream Unlocked ook als mijn droom unlocked. Hierover lees je in de volgende blogposts meer!

Hoe kreeg ik klanten voor dream unlocked?

Met Dream Unlocked ben ik ook word-of-mouth begonnen. Het is een jonger bedrijf dat ik ongeveer driekwart jaar na Trainen Doe Je Samen ben gestart. Ik heb voor Dream Unlocked geen website, want mijn ervaring met Trainen Doe Je Samen was dat ik het niet nodig had.

Dus weer compleet vanuit mijn ideaalbeeld, bied ik een dienst aan die voor zichzelf spreekt. En net als met Trainen Doe Je Samen werkte dat gewoon.

Ik wilde het op mijn manier doen, met mijn visie.

 

Marketing? Ugh!

Eerlijk is eerlijk, ik vond marketing maar een vies iets. Het leek een soort van kijk-hoe-hard-ik-kan-schreeuwen competitie. Ik wilde niet eens kijken of ik die kon winnen.

Dat was toen en dit is nu. Als ik nu terugkijk zou ik het zeker anders aanpakken. Dat betekent trouwens niet dat ik spijt heb. Dit is de weg die ik heb afgelegd. 1 van mijn superpowers is een wereld van verschil maken in 1 sessie en van daaruit een sterk verkoopgesprek voeren omtrent dienstbaarheid aan de ander. Dat is iets dat veel onderneemsters om me heen toch lastig vinden.

 

Op veel fronten ben ik nog een aardappel

Op andere fronten had en heb ik dus bizar veel te leren. Zoveel dat er absoluut mensen gaan zijn die dit lezen en denken “jemig, wat een aardappel”. Waarschijnlijk denken sommige mensen zelfs “jemig, wat een aardappel” als ik het verleden heb ingehaald en ga schrijven over wat me nu bezighoudt. Juist daarom schrijf ik dit. Om jou mee te nemen in mijn verhaal. Om jou de inzichten mee te laten pakken die voor jou relevant zijn. Hopelijk raak ik je en kan ik je geruststellen; je bent niet de enige aardappel en er is hoop voor ons.

Een les die ik nu alvast wil delen; marketing is niet een vies onecht iets dat pure, dienstbare onderneemsters verpest. Het is een tool, zoals je als onderneemster zoveel tools tot je beschikking hebt. Je kan marketing inzetten om juist dienstbaarder te zijn en met meer impact je missie uit te dragen. Door jezelf toe te staan te schreeuwen, geef je jezelf juist de ruimte om je eigen stem te ontdekken en te gebruiken.

Liefs,
Dorine

Dorine Tan

Dorine Tan

Ik daag jou uit om uit je zelf opgelegde beperkende gedachten en overtuigingen te breken, zodat je weer vol en vrij in jouw leven kan staan.

Met Dream Unlocked help ik je om vanuit jezelf te werken en een bedrijf te creëren waarmee jij echt dienstbaar bent (en daardoor genoeg klanten hebt, die ook echt voor jouw waarde willen betalen!). Met Trainen Doe Je Samen help ik om van jou en je hond een hecht team te maken dat weer kan genieten van het leven.

Ik leef echt als ik vol enthousiasme twintig boeken tegelijkertijd lees en geef mezelf altijd wel een nieuwe uitdaging, zoals een pull-up kunnen, gitaar spelen of bij de brandweer gaan.