Er zijn 3 persoonlijkheidstesten die ikzelf heb gedaan en waardoor ik veel over mijzelf heb geleerd. Alle 3 de testen toetsen weer iets anders. Hierdoor leren ze je ook iets anders over jezelf. Welke testen dat zijn en waar ze jou op testen, ga ik in dit artikel uitleggen.

 

Test 1: Four Tendencies

De Four Tendencies test is ontwikkeld door Gretchen Rubin. In haar boek “Better than Before” gaat ze dieper in op de Four Tendencies en legt ze uit hoe elke Tendency een andere manier heeft van gewoontes aanpassen.

De test onderzoekt welke van de Four Tendencies jij bent:

 • Obliger;
 • Questioner;
 • Rebel;
 • Upholder.

 

De test gaat vooral over hoe jij reageert op verwachtingen. Reageer jij op jouw eigen verwachtingen (innerlijke verwachtingen) of op verwachtingen van anderen (externe verwachtingen)?

Als je jouw “Tendency” weet, kan het je helpen om situaties te creëren waardoor jij meer jouw doelen zult gaan bereiken. Dankzij deze test kun je volgens Gretchen Ruben:

 

 • Betere beslissingen maken;
 • Deadlines halen;
 • De beloftes naar jezelf volhouden;
 • Minder stress ervaren;
 • En meer connecten met anderen.

 

De Four Tendencies test is in het Engels en kun je gratis online invullen. De test bestaat uit 8 vragen, waarvan je bij 6 vragen telkens 1 keuze moet maken uit 4 opties. Bij de 2 andere vragen moet je aangeven in hoeverre je het eens/oneens bent met de stelling die wordt gepresenteerd. Je ontvangt na het invullen van jouw e-mailadres meteen het resultaat.

 

Test 2: Kolbe test

De Kolbe test kijkt niet naar intelligentie, maar vooral naar welke natuurlijke actie jij doet wanneer je op je best presteert. Er zijn meerdere Kolbe testen die je kunt doen, maar degene die ik heb gedaan en het meest interessant vond was de Kolbe A index. De Kolbe A index kijkt echt naar jouw DNA en zal jouw natuurlijke talenten en kwaliteiten belichten. Bij deze test wordt niet jouw manieren van denken of voelen getest, maar echt dat wat jij instinctief DOET. Uiteindelijk bepaalt de test hoe jij scoort op 4 kwaliteiten:

 • Fact Finder (hoe verzamel jij informatie)
 • Follow Thru (hoe organiseer jij)
 • QuickStart (hoe ga jij om met risico’s en onzekerheid)
 • Implementor (hoe ga je om met ruimte en tastbare zaken / jouw inzicht)

Op elke van deze kwaliteiten kun je 10 punten scoren. Het aantal punten wat jij behaalt, bepaalt in welke schaal je per kwaliteit valt en dus hoe jij daarmee omgaat. Het aantal punten laat ook zien waar jouw krachten liggen.

Ben je benieuwd naar hoe dat eruitziet? De uitslag van mijn Kolbe test vind je hieronder:

De test bestaat uit 36 vragen waarvan er 4 opties worden gegeven. Elke keer kies je 2 opties; welke jij het meest geneigd bent om te doen en welke jij het minst geneigd bent om te doen. De Kolbe A Index is overigens niet gratis, je betaalt er $49.95 voor (alleen met creditcard mogelijk). De uitslagen ontvang je per mail. Het rapportage wat je ontvangt, is 18 pagina’s lang en bevat veel inzichten over de Kolbe test zelf. Daarnaast bevat het rapportage ook inzichten in jouw kwaliteiten en welke do’s en don’ts daarbij horen. Print het rapport na afloop uit en ga er goed voor zitten om de pagina’s door te nemen. Het heeft mij hele interessante inzichten gegeven over onder andere waar ik het beste mijn tijd aan kan besteden en over hoe ik ben. Dankzij deze test heb ik zeker weten een aantal puzzelstukjes op hun plek kunnen leggen.

Test 3: 16 personalities

De 16 personalities test is al eerder genoemd in de Facebook community. Deze test heeft mij veel inzichten gebracht! De 16 personalities test onderzoekt tot welke personality jij behoort en hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Het levert geen concrete antwoorden of oplossingen op, wel een hoop herkenning. De uitslag van de test wordt bepaald op 5 vlakken:

 • MIND: Hoe ga je om met je omgeving? Introvert of Extravert?
 • ENERGY: Hoe zie jij de wereld en hoe verwerk jij informatie? Observant of Intuitive
 • NATURE: Hoe maak jij beslissingen? Thinking of Feeling
 • TACTICS: Hoe benader jij werk, planning en keuzes maken? Judging of Perceiving
 • IDENTITY: Hoe zeker ben jij in jouw kunnen en keuzes? Assertive of Turbulent

Als uitslag van de test krijg je een persoonlijke afkorting bestaande uit vijf letters (bijv: INFJ-A) op basis van de bovengenoemde vijf vlakken. Elke unieke afkorting heeft ook een eigen karakter/personality: vandaar de naam 16 personalities. Doe de 16 personalities test.

Sidenote:

Het hoeft niet zo te zijn dat je in elke situatie hetzelfde reageert. Dus het kan zijn dat de uitslagen van deze testen niet voor elke situatie gelden. Het is in ieder geval wel interessant om daar meer inzicht in te krijgen. Vervolgens kun je bij jezelf nagaan of je tevreden bent met de uitslag of dat er punten zijn waarop je je zelf wilt ontwikkelen. Het leuke is dat je de testen regelmatig opnieuw kunt doen. Door dat te doen, kun je checken of je jezelf inderdaad hebt ontwikkeld.

Ga je één van deze testen doen? Wil je de uitslag dan delen op Instagram? Wij zijn namelijk heel erg benieuwd naar jouw resultaten en welke inzichten jij hier eruit hebt gekregen. Als je ons met @businessbabesnl tagt, kunnen wij jouw bericht delen!

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.