Sinds het begin van Business Babes investeer ik veel tijd in het sparren met andere vrouwelijke ondernemers. Ik vind dat je op die manier veel input krijgt, nieuwe ideeën kunt bespreken en soms ook een liefdevolle schop onder je kont krijgt. Een van de fijnste manieren om dat te doen, is via een Mastermind groep. Op die manier maak je een lange termijn commitment naar elkaar en spreek je elkaar regelmatig. Je ziet de groei van elkaars bedrijf en kunt ook actief meedenken in de groei van de ondernemer én het bedrijf.
Hoe je zelf een mastermind groepje kunt starten, wat je afspreekt met elkaar en waar je het over hebt met elkaar, leg ik je uit in deze blog. Ik geef je tips, maar ik heb ook tips verzameld voor je van Business Babes die momenteel onderdeel zijn van een mastermind.
Wat is een mastermind?
Een mastermind is een groepje van minimaal 3 ondernemers die regelmatig met elkaar afspreken (dit kan zowel online als offline). Het doel van de mastermind is om elkaar te helpen met het groeien van elkaars bedrijf, maar ook om elkaar accountable te houden voor groei en de stappen die je daarvoor moet zetten. Door een mastermind groep op te richten, creëer je commitment voor het werken aan jouw bedrijf doordat je afspraken maakt met elkaar en je er dus ook daadwerkelijk tijd voor vrij maakt. Daarnaast heb je ook het voordeel dat een andere ondernemer je hele goede input kan geven op vraagstukken waar jij mee zit, doordat zij zelf de situatie al eens heeft meegemaakt of doordat ze op dat gebied een expert is. Je geeft elkaar binnen een mastermind eerlijke feedback en support en daarmee creëer je mega veel motivatie voor jezelf.
Selecteren van jouw mastermind groep
Je kunt een mastermind groep op verschillende manieren selecteren:
Eveline Druncks (@evelinedruncks): “Zorg ervoor dat je een klik hebt, want dan komt de waarde als vanzelf. Ik dacht dat omzet of bedrijfstak belangrijk waren, maar dat blijkt niet zo belangrijk te zijn. En die klik bestaat bij onder andere uit de onderstaande 4 vragen:
Kun je het gezellig hebben? Kun je eerlijk tegen elkaar zijn? Kun je snel schakelen? En heb je allemaal dezelfde verwachtingen? Is het antwoord op alle vragen een volmondig ja, dan zeg ik: GO FOR IT!”
Loes Arentsen (@onlinebylouise): “Wij hebben er heel bewust voor gekozen om allemaal een ander vakgebied te hebben, zodat we allemaal vanuit onze eigen visie en expertise naar situaties kunnen kijken. Er is geen overlap, wel aanvulling en dat werkt heel erg prettig. Daarnaast is het heel belangrijk dat iedereen zich beseft dat er een commitment nodig is. Een mastermind is een investering, want er gaat echt veel tijd in zitten. Als iedereen de juiste commitment heeft, dan krijg je de waarde er absoluut uit. In ons geval zitten we om de week een dag samen te werken, maar we hebben dagelijks contact, helpen elkaar waar nodig, vieren successen met elkaar en delen we onze struggles. Dat kost tijd, maar het levert zo veel meer op!”
Hebe Illing (@bureau.up): “Heb net de eerste meeting met mijn mastermind groepje gehad en iedereen is super enthousiast! Ik heb het selecteren best wel officieel ingestoken, maar dat werkte eigenlijk wel goed. Ik heb zelf een best uitgebreide vragenlijst gemaakt en iedereen die laten invullen. Het is in mijn ogen namelijk best belangrijk dat er niet te veel verschil zit in het niveau/de fase waarin elke ondernemer binnen een mastermind zit. In de vragenlijst vroeg ik bijvoorbeeld naar de omzet, maar ook hoe je jezelf ziet, hoe je jezelf omschrijft, hoe je oud-collega’s jou omschrijven en of je introvert bent of extravert.”
Je kan een mastermind dus selecteren op:
- Basis van de klik die je hebt;
- Basis van jullie branche (dezelfde of juist een hele andere);
- Of op basis van locatie, zodat je ook regelmatig met elkaar offline kunt afspreken voor een (mid)dag samenwerken op locatie.
Het is ook mogelijk dat je een selectie maakt op basis van de fase waarin de ander onderneemsters zitten voor hun bedrijf. Zo kan ik me voorstellen dat je niet graag met startende ondernemers in een mastermind zit als jij zelf al aan het nadenken bent over het aannemen van jouw eerste personeelslid.
Afspraken met elkaar maken
Om de mastermind zo waardevol en effectief mogelijk te maken, raad ik je aan om wel wat afspraken/regels te maken.
Dit raden sommige Business Babes je hierover aan:
Eveline Druncks (@evelinedruncks): “De enige regel die wij hanteren is ‘open en eerlijk communiceren’. Dat betekent dus ook dat we duidelijk onze verwachtingen uitspreken. Het is vervolgens aan de rest om op die verwachtingen te reageren. Elkaar vinden in verwachtingen zorgt ervoor dat er regels ontstaan.”
Loes Arentsen (@onlinebylouise): “Belangrijkste tip is altijd en overal over eerlijk en open te zijn. Communicatie is the key! Heldere afspraken maken en een ander erop aan durven (en kunnen) aanspreken als die niet nagekomen worden.”
Lisa Jansen (@taartenvanjansen en @bigvegansister): Ik was heel erg bang dat binnen de mastermind geen waarde, kennis of inzicht kon bieden en zag mijn mastermind buddies aan het begin ook echt als ‘meerderen’. Ik heb door dit eerlijk uit te spreken mogen ervaren dat ik wél waarde te bieden heb en nu functioneren we binnen de mastermind ook echt als gelijken. Open communicatie en eerlijkheid vind ik dus een super belangrijke afspraak. En: vertel vooraf over je verwachtingen en bespreek die met elkaar.”
Openheid en eerlijkheid
Zoals je ziet, vinden de bovengenoemde Business Babes vooral openheid en eerlijkheid belangrijk in een mastermind groep. Ik ben het daar helemaal mee eens.
Openheid en eerlijkheid zijn namelijk erg belangrijk om een mastermind te kunnen laten werken. Ik heb zelf gemerkt dat het juist heel goed is om eerlijk te zijn over dingen die je ziet bij een ander. Ik vind het zelf ook fijn als een ander dat bij mij doet. Het is net alsof iemand je een spiegel voorhoudt en je soms even hoort van een ander wat je nodig had om de volgende stap te zetten. Belangrijk daarbij is wel dat je afspreekt met elkaar: whatever happens in the mastermind, stays in the mastermind. Als iemand zich kwetsbaar opstelt en haar struggles met de groep deelt, is het not done om dit vervolgens met anderen buiten de mastermind te delen. Na openheid en eerlijkheid is vertrouwen het allerbelangrijkste voor een mastermind om te kunnen functioneren. Zo kan het bijvoorbeeld ook voorkomen dat je elkaar motiveert door een omzetdoel met elkaar af te spreken. Zeker bij dit soort onderwerpen, zou ik het persoonlijk niet fijn vinden als iemand anders dat deelt over mij.
Wat bespreek je tijdens een mastermind sessie?
De inhoud van een mastermind bepaal je eigenlijk zelf. Je kunt ervoor kiezen om elke mastermind sessie een bepaald thema te behandelen of om bij elke mastermind een bepaalde structuur te gebruiken die je herhaalt.Je kunt er ook voor kiezen om tijdens een mastermind sessie te bespreken wat op dat moment jouw grootste struggle is en waar je graag eerlijke feedback op wilt.
Eveline Druncks (@evelinedruncks): “Onze mastermind groep heeft geen super strakke structuur, maar we hebben wel een aantal punten die we aanhouden. De commitment voor de volgende ronde doen we aan het einde. In de sessie ontstaat er soms beweging of een doorbraak. En dat maakt de commitment altijd groter.
Commitment check → Wat gedaan?
Wins → Wat gaat er op dit moment mega goed?
Obstakels → Wat werkt er niet?
Needs → Waar heb je hulp bij nodig?
Discussie → Ideeën, brainstorm, suggesties
Commitment → Wat ga je doen voor de volgende keer?
In onze mastermind vind ik dat gezelligheid en persoonlijkheid ruimte moet krijgen. Dus als we allemaal zitten, is er ruimte om het te hebben over hoe het met ons gaat. Op kunnen komen dagen als mens vind ik belangrijk. Daarnaast volgen we onze regels en de agenda punten. En we zijn streng op elkaar. Groter dromen en houden aan de commitment check.”
Loes Arentsen (@onlinebylouise): “Wij hebben dagelijks contact via whatsapp en gooien dan kleine dingen in de groep. Dat kan een toffe quote, een klein probleem, een goede blog of een leuke verkoop zijn. Tijdens onze samenwerk-dagen bespreken we de grote dingen waar we tegenaan lopen. In het begin hebben we bedacht dat we plannen, zodat er elke keer iemand anders op de “hotseat” zit. Daarmee willen we samen inzoomen op haar bedrijf en problemen waar zij tegenaan loopt. In de praktijk blijkt echter dat er altijd wel iemand is die tegen iets groots aanloopt en er een natuurlijke hotseat ontstaat.
Wat we ook samen doen, is doelen stellen. Zo hebben we begin dit jaar allemaal de podcast “in 5 stappen een glashelder jaarplan voor 2019” van Four Waves (Mirjam en Sander) geluisterd en bijbehorende opdrachten gedaan. Door dit samen te bespreken, hebben we helder wat iedereen dit jaar van plan is. Bovendien is dit een extra stok achter de deur, want door het te delen zal je commitment sterker zijn. En uiteraard kun je hier in de loop van het jaar (bijvoorbeeld elk kwartaal) op terugkomen om dit samen te evalueren. En 1 van de leukste dingen die wij samen doen is ons kwartaal dinner. Omdat er altijd successen te vieren zijn, hebben we dit in het leven geroepen. Tijdens die etentjes wordt er altijd enorm gelachen, dus het bevalt ons enorm goed.”
Conclusie
Weet wat je wilt en wat je zoekt in een mastermind. Begrijp dat een mastermind een investering is, in relaties en in tijd, maar je er ook ontzettend veel waarde voor terug krijgt als je goede afspraken met elkaar maakt. Peil de verwachtingen bij elkaar en go for it!
Wil je na het lezen van deze blog graag een mastermind starten? Dan kun je onder de meest recente Let’s Meet Up! een oproepje plaatsen om een mastermind te starten. Of reageer op een bestaand oproepje in de comments van Let’s Meet Up. Het beste is om je oproepje zo specifiek mogelijk te maken: wie zoek je, wat wil je bespreken en wil je online of offline elkaar spreken?
Ellen Huizenga
Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.
Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.
Het lijkt mij heel interessant om een mastermind te starten in Rotterdam eo. Dus zou graag meedoen met de mini mastermind.
Graag zou ik in mastermind groep willen zitten.
Doelen – bespreken en behalen
Advies geven aan elkaar
Groeien door en met elkaar
Obstakels bespreken en potentiele aanpak
Elkaar inspireren en motiveren
In Amsterdam
(ik ben ondernemer geweest. nu gewoon werkzaam bij een bedrijf)