Pinterest is helaas een kanaal dat door veel ondernemers nog vaak vergeten wordt en dat is zonde. De meeste ondernemers zetten Instagram, Facebook en Google wél zakelijk in, maar Pinterest niet. Het kanaal is vooral bekend van de mooie interieur plaatjes, lekkere recepten en fijne reisbestemmingen. Toch is Pinterest ook een heel interessant kanaal om zakelijk in te zetten, maar dan moet wel de basis goed staan. Om je een handje te helpen, vind je hieronder een Pinterest checklist die je helpt succes te boeken op dit platform.

 

Visuele zoekmachine

Zoals je misschien wel weet, is Pinterest een visuele zoekmachine. Het is eigenlijk Google, maar dan met plaatjes. Daarom is de SEO van je account heel erg belangrijk. Hoe beter je SEO, hoe groter de kans dat je profiel, borden en pins gevonden worden.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere punten van belang als je succes wilt boeken met Pinterest. Hieronder vind je een uitgebreide checklist. Deze Pinterest checklist zorgt ervoor dat jouw account tiptop in orde is, zodat je veel organische traffic en dus potentiële klanten naar je website trekt.

 

Pinterest checklist

Stap 1: Maak een business account aan voor je Pinterest account

Het aanmaken van een business account op Pinterest is heel simpel. Om een zakelijk account te maken, moet je al een Pinterest account hebben. Zodra je ingelogd bent, klik je vervolgens rechtsboven op het hamburgermenu en klik je op ‘gratis zakelijk account instellen’. Vervolgens klik je op ‘aan de slag’. Er opent een pop-up scherm waar je invult wat voor een bedrijf je hebt en welke branche op jouw onderneming van toepassing is. Daarnaast vul je de taal, land en je website in. Dan klik je op ‘volgende’ en is je account omgezet naar een business account. Een groot voordeel van een business account is dat je toegang hebt tot je statistieken. En dat is wel zo fijn!

 

Stap 2: Koppel je website aan je Pinterest-account

Dan weet Pinterest 100% zeker weet dat jij ook de eigenaar bent van de website. Als je een WordPress website hebt, kun je Pinterest eenvoudig koppelen via de plugin Yoast SEO. Als je deze plugin opent, kun je via ‘sociaal’ klikken op ‘Pinterest’ en vervolgens klikken op de link. Dan wordt je Pinterest account direct gekoppeld. Mocht je een ander CMS gebruiken, kun je de tag plaatsen in de Google Tag Manager of door de tag in de <head> van je website te plaatsen. De instructies vind je bij je Pinterest account.

 

Stap 3: Kies voor een duidelijke profiel- en header foto

Niemand gaat een profiel volgen zonder foto of een halfleeg profiel. Gebruik je logo in de profielfoto en in de header laat je je producten of diensten zien.

 

Stap 4: Ga aan de slag met een keyword analyse

Je moet natuurlijk wel weten waar je op gevonden wilt worden. Als je al een keer een keyword analyse gedaan hebt voor je website, kun je die erbij pakken. Vervolgens is het verstandig om te onderzoeken welke keywords belangrijk zijn voor jouw account.

Nog belangrijker is om te weten welke keywords andere mensen gebruiken als ze zoeken op onderwerpen die relevant zijn voor jouw business. Hier kom je achter door keywords in te typen in de zoekbalk. Je krijgt vervolgens een lijst te zien van borden en personen die ook jouw keywords gebruiken. Het is verstandig om daarop te klikken en te kijken welke keywords ze nog meer gebruiken.

Suggesties

Pinterest geeft ook suggesties als je bepaalde keywords invult. Deze suggesties zijn zoekopdrachten van andere Pinterest gebruikers die je kunt gebruiken voor jouw account en pins. Door al deze informatie te verzamelen, heb je uiteindelijk een compleet overzicht van relevante zoekwoorden.

 

Stap 5: Kies voor een duidelijke Pinterest naam die je account omschrijft met de belangrijke keywords

Bijvoorbeeld: Ondernemen als een baas | Financiën • Ondernemen • Beleggen

 

Stap 6: Vergeet je biografie niet

Schrijf een sterke biografie waarin je wederom de belangrijkste keywords laat terugkomen.

 

Stap 7: Maak meerdere borden

En zorg telkens voor een uitgebreide SEO-omschrijving. Let ook hier weer erop dat je ervoor zorgt dat je de keywords terug laat komen de verschillende borden.

 

Stap 8: Word lid van relevante groepsborden

Er bestaan heel veel interessante groepsborden. Het is aan te raden om daar lid van te worden. Dit omdat deze borden een groot bereik hebben en veel relevante volgers hebben.

 

Stap 9: volg relevante pinterestgebruikers

Het is verstandig om relevante Pinterest gebruikers te volgen, zodat je uiteindelijk ook andere pins makkelijk kunt re-pinnen.

 

Stap 10: Creëer een bepaald design waarin je elke pin maakt

Door dit te doen, zorg je voor eenheid en herkenbaarheid is key. Maak daarom pins waar je huisstijl in terug komt. Dit kan eenvoudig in Canva of via Photoshop.

 

Stap 11: Start met het maken van pins in de juiste verhouding

Dat is 2:3. Pinterest geeft dus de voorkeur aan verticale pins (1000 x 1500 pixels). Maak pins voor al jouw producten, diensten en eventueel blogartikelen. Het is verstandig om meerdere pins per product te maken, zodat je ook kunt A/B testen op beeld of tekst. Let wel op: Pinterest is net als Google geen fan van duplicate content. Maak daarom altijd unieke pins voor hetzelfde product. Dus gebruik een iets andere lay-out of kies voor een andere foto.

Stap 12: GEEF ALLE PINS EEN UITGEBREIDE SEO-OMSCHRIJVING

Deze omschrijving moet relevant  voor het product, dienst of blogartikel waarnaar je de pin leidt. Hoe beter je SEO-omschrijving, hoe beter je pins gevonden worden.

Stap 13: deel je pins op je eigen bord en op relevante groeps borden

Op die manier vergroot je het bereik van je pins.

 

Stap 14: houd je aan de 70/30 regel

Re-pin 70% pins van anderen en publiceer 30% eigen pins. Pinterest vindt het belangrijk dat er naast jouw eigen pins, ook pins van andere gebruikers zichtbaar zijn op je profiel. Houd daarom altijd de 70/30 regel in je achterhoofd.

 

Stap 15: Plan je pins in via tailwind

En zorg dat je elke maand nieuwe pins deelt en ook pins van andere mensen re-pint. Het voordeel van Tailwind (een tool om je pins in te plannen), is dat zij precies weten op welke tijdstippen jij het beste een pin kan publiceren. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat als je op zaterdag om 9.31 uur iets pint, de kans groter is dat je meer engagement, views en re-pins krijgt dan wanneer je je pin deelt om 9.00 uur. Daarnaast kun je één pin eenvoudig delen via meerdere borden en krijg je nog meer inzicht in je statistieken.

 

Stap 16: Optimaliseer en leer

 Het leerproces is nooit klaar. Kijk minimaal een keer per maand naar je statistieken. Wat valt op? Wat ging er goed? Welke pins zorgden voor de meeste impressies en welke niet? Zorg dat je deze learnings toepast voor de komende maand.

Maak voor de pins met de meeste impressies nieuwe pins met dezelfde SEO-omschrijving om nog meer mensen uit je doelgroep te bereiken.

Stap 17: Blijf nieuwe content maken

 Pinterest is dol op nieuwe content. Zorg daarom dat je elke maand nieuwe pins blijft maken.

 

Dionne Knooren

Dionne Knooren

Mijn naam is Dionne Knooren. Van origine ben ik digital marketeer, maar ik focus mij nu op Pinterest Marketing. De afgelopen jaren heb ik heel veel advertising campagnes gedraaid via o.a. Facebook, Instagram, Pinterest en Google.

Sinds 2017 gebruik ik Pinterest voor mijn blog en later ook voor mijn platform Ondernemen als een baas. Omdat ik zoveel traffic naar mijn website trok, besloot ik een e-book te schrijven over Pinterest Marketing. En met succes!

Met mijn bedrijf Pinterest-Marketing help ik bedrijven o.a. met het opzetten en beheer van hun Pinterest account, geef ik Pinterest trainingen en ga ik aan de slag met Pinterest advertising campagnes. Met als doel te bouwen aan de online naamsbekendheid, potentiële klanten naar de website te trekken en uiteindelijk het verhogen van de sales.