Wat is Clubhouse?

Clubhouse is een nieuw social media platform wat op dit moment alleen toegankelijk is voor iPhone gebruikers en via een invite per sms.

In de app kun je verschillende Rooms opzoeken op basis van jouw interesses of personen die je volgt. In de Room zijn dan sprekers aanwezig en luisteraars. Je komt in een Room altijd binnen als luisteraar. Mits de host van de Room dit toestaat, kun je op “handje” tikken om aan te geven dat je ook wilt bijdragen aan het gesprek.

 

Hoe krijg je een invite voor Clubhouse?

Een invite moet je van iemand krijgen die jouw telefoonnummer heeft, want het gaat via sms. Ken je iemand die op Clubhouse zit? Vraag dan of zij jou willen uitnodigen. Elk member heeft slechts 2 invites beschikbaar bij de start van je account (op moment van schrijven, 15 januari 2020). Je kunt meer invites verdienen door meerdere rooms te hosten. Maar ik zag ook dat ik, ondanks dat ik geen invites meer had, iemand kon toelaten. Zij stond in mijn contacten en had een account aangemaakt. Ik kreeg een melding om haar toe te laten en met één klik, zonder een invite te “verspelen” was zij ook officieel lid van Clubhouse! Invites zijn dus populair en schaars. Het platform groeit denk ik zo hard, omdat de schaarste FOMO creëert.

Op dit moment worden er zelfs al via eBay invites verkocht..

Zoek je zelf een invite? Sluit je dan aan bij een Clubhouse treintje in de Facebook Groep “Clubhouse Nederland“.

 

Geen chat functie – een voice-only app

De app heeft geen chatfunctie. Het is echt de bedoeling dat je dus onderling een gesprek hebt via Voice-chat. Je kunt het vergelijken met een soort live podcast. Maar je kan het dus ook op verschillende manieren inzetten (zie hieronder).

Ondanks dat er geen chat functie mogelijk is, zijn er al verschillende manieren verzonnen om toch een reactie te kunnen geven. Zo kunnen sprekers hun microfoon snel achter elkaar in- en uitschakelen. Hierdoor gaat het microfoon icoontje knipperen, wat in Clubhouse betekent dat je ‘applaudisseert’ of heel hard ja knikt. Eén van de tips als je een Room host is om te vragen of iemand de microfoon 2x aan en uit zet om aan te geven dat zij willen antwoorden op jouw vraag. Als luisteraar kun je ook bijvoorbeeld je profielfoto veranderen naar een bepaald plaatje (bijv. emoji afbeeldingen) om een reactie te geven.

Ook fijn: je kunt gewoon uit de app gaan en doorscrollen op Instagram of whatsAppen. Je blijft gewoon meeluisteren met het gesprek. Is het onderwerp niet interessant? Klik dan op “✌? leave quietly”.

 

Clubhouse mogelijkheden voor ondernemers

Er zijn talloze toffe kansen voor ondernemers binnen de app Clubhouse. Grofweg zie ik 3 grote kansen voor ondernemers:

  • Je eigen rooms hosten of actief meedoen en daarmee jouw expertstatus vergroten
  • Een club starten
  • Je netwerk vergroten

 

Eigen rooms hosten

 Business Babes organiseert wekelijks op vrijdag een meet-up voor de community om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren. Het is mogelijk om wekelijkse meetings te hosten, maar denk ook aan een soort mini webinar over jouw expertise om jouw expertstatus te vergroten. Of denk aan Q&A’s, prive rooms als toevoeging voor jouw coachingsprogramma’s (zowel 1-op-1 als via een groep) of brainstorm/mastermind sessies. Je leest in deze blog meer tips over het hosten of moderaten van rooms. Je leest in deze blog meer tips over het hosten of moderaten van rooms.

Pak ook zeker het podium in andere rooms en praat mee over het onderwerp of stel goede vragen. Laat jezelf horen!

 

Clubhouse Club starten

 Door regelmatig rooms te hosten en te praten over jouw expertise werk je aan jouw personal brand. Wil je nou regelmatig Rooms hosten onder een andere naam dan jouw eigen naam, dan kun je een aanvraag doen voor een Club. Dit kan nadat je 3 Rooms hebt gehost. Voor een merk zoals Business Babes is het bijvoorbeeld heel erg handig om een eigen club te hebben. Men kan daarbij aansluiten. Bij welke clubs je zit is ook te zien op jouw profiel.

 

Je netwerk vergroten

In elke room die je ziet kun je heel gemakkelijk connecten met de andere luisteraars of sprekers. Klik op een fotoo’tje en je ziet direct de bio van iemand en kun ook direct op “volg” klikken. Hoe meer mensen je volgt – hoe meer Rooms je ziet waarbij je je kan aansluiten maar ook hoe meer ingeplande Rooms je ziet van de mensen die jij volgt. Ook krijg je pushnotificaties als iemand die je volgt in een Room aansluit of start (dit kan je uiteraard uitzetten). Doordat je zo makkelijk in contact komt met anderen is het een perfect platform om je netwerk te vergroten. Daarnaast kun je ook jouw Instagram en Twitter account koppelen zodat mensen jou daar direct volgen.

Jouw Clubhouse Bio

 Van de Instagram bio zijn we gewend om zo kort en krachtig mogelijk te blijven. In een Clubhouse bio heb je alle ruimte om te vertellen wie je bent en wat je doet! Een aantal tips voor het goed neerzetten van jouw bio:

  • Als jij iemand aanklikt in een Room krijg je de eerste 3 regels te zien. Trek dus de aandacht met de eerste 3 regels.
  • Je kunt ervoor kiezen om je bio in het Engels te doen als je mee wilt doen aan Internationale Rooms. Of kies voor de Niche Nederlands.
  • Heb meerdere bio’s klaarstaan in je Notities app zodat je deze makkelijk kan kopieren & plakken. Zo kun je je bio aanpassen op het onderwerp in de Room (de ene wat meer business, de ander meer persoonlijke ontwikkeling of voor hobby’s) en daarmee de mensen in de Room.
  • Maak net als dat je voor Instagram hebt een eigen URL aan voor clubhouse. Bijvoorbeeld business-babes.nl/clubhouse en vermeld daarin jouw weggever, Facebook Groep of bijvoorbeeld andere relevante links. Je kan niet klikken op een link, maar hoe korter en krachtiger des te makkelijker is het over te nemen.
  • Zet een Call to Action in je bio: bijvoorbeeld “DM mij op Instagram ‘Clubhouse’ om te connecten!” of je kunt bijvoorbeeld een vraag stellen en vragen of zij deze willen beantworden via Instagram DM. Doordat je Instagram kunt koppelen kan een profiel bekijker direct jou volgen maar dus ook DM’en!

 

 

 

 

Hopelijk heb je door deze blog een beetje een idee gekregen van Clubhouse en wat het voor jou kan beteken. Wij van Business Babes zijn erg enthousiast en zullen regelmatig Rooms hosten om ervoor te zorgen dat jij jouw netwerk kan vergroten. Wil je op de hoogte blijven van deze rooms? Volg dan @ellenhuizenga op Clubhouse en zie deze automatisch in de app!

 

 

 

 

 

 

 

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.