Als (online) ondernemer geloof ik dat een deel van jouw succes ligt aan jouw netwerk. Al sinds het begin van mijn onderneming, investeer ik wekelijks in mijn netwerk. Het is voor mij een makkelijke, goedkope en ook duurzame manier van marketing, zonder dat het voelt als marketing (of sales). De meeste klanten die wij de afgelopen jaren helpen, komen ook via mijn netwerk. De belangrijkste tips hoe jij jouw netwerk kunt uitbreiden, deel ik met jou in deze blog.

  1. Word lid van online communities

Als lid van een online community kun je heel makkelijk in contact komen met andere (vrouwelijke) ondernemers. In online communities kun je ideeën delen, vragen stellen en contact te leggen met mensen in jouw branche. Je kunt deze communities vinden op platforms zoals Facebook, maar tegenwoordig ook op LinkedIn. Wees actief in deze groepen en neem deel aan discussies die je interesseren. Of stel zelf jouw vragen, zodat je van anderen kan leren!

Business Babes NL is een van de grootste online communities, speciaal voor jonge vrouwelijke ondernemers. Met meer dan 18.000+ lezen, is er altijd wel een antwoord te vinden op jouw vraag of een mogelijke match voor een samenwerking. Je kunt je hier gratis aanmelden.

Er zijn ook andere gratis Facebook groepen voor vrouwelijke ondernemers, bijvoorbeeld speciale groepen voor VA’s, online marketeers. Er zijn vaak ook betaalde memberships waar je deel uit van kan maken als je op zoek bent naar een groep gelijkgestemden. Kijk wat bij jou past, lees de beschrijving van deze groepen of memberships en meld je aan bij de groepen die voor jou goed voelen maar waar je ook actief deel aan wilt nemen.

  1. Schrijf je in voor online events en webinars

Met de hoeveelheid events en webinars die nu online plaatsvinden, is het gemakkelijker dan ooit om deel te nemen en andere ondernemers te ontmoeten. Deze events zijn een mooie kans om jezelf te laten zien en om wat meer naamsbekendheid te krijgen. Tegelijkertijd kun je leren van experts uit de industrie en contact leggen met gelijkgestemde mensen. Je kunt opvallen door bijvoorbeeld eerlijk jouw hulpvragen te delen, te reageren op anderen of slimme vragen te stellen aan de experts. Bij sommige online events zijn er ook netwerkmomenten, die vaak voor of na het hoofdevenement plaatsvinden. Het is een geweldige kans om jezelf voor te stellen en bijvoorbeeld te connecten met andere ondernemers na afloop via Instagram.

  1. Gebruik social media om contact te leggen

Social media is tegenwoordig de nummer 1 plek om te netwerken, vooral op platforms zoals LinkedIn. Werk je profiel bij met informatie over jouw vaardigheden, ervaringen en interesses, en gebruik het om contact te leggen met andere ondernemers, influencers en potentiële klanten. Volg mensen die je inspireren en ga in gesprek met hun inhoud door te reageren en te delen. Wie weet? Je kunt uiteindelijk waardevolle connecties opbouwen met sommigen van hen.

Ook op Instagram kun je je netwerk makkelijk en snel uitbreiden. Ik zie het altijd een beetje als een feest met allemaal mensen, waar je alleen naar toe komt. Je spreekt mensen aan, of reageert of wat ze al aan het vertellen zijn (bijv. hun posts of Stories). Zo leer je elkaar langzaam en zeker beter kennen (door leuke vragen te stellen om het gesprek op gang te houden). Zo bouw je een band met elkaar op. Instagram DM’s zijn een hele waardevolle manier om in gesprek met elkaar te komen en meer van elkaar te leren kennen 1:1.

  1. Breid je netwerk uit met behulp van jouw bestaande netwerk

Onderschat de kracht van je bestaande netwerk niet. Neem contact op met eerdere collega’s, vrienden of klanten en laat hen weten waar je mee bezig bent. Vraag of ze iemand kennen voor wie jouw diensten interessant zouden kunnen zijn, of dat ze andere ondernemers kennen, of dat ze je kunnen introduceren bij potentiële klanten of partners. LinkedIn is een geweldig platform om in contact te blijven met je contacten en nieuwe contacten te vinden.

  1. Wees jezelf en voeg waarde toe

Ten slotte, wees authentiek en voeg waarde toe. Probeer niet iemand te zijn die je niet bent en concentreer je niet alleen op wat je uit het netwerken kunt halen. In plaats daarvan, richt je op hoe je anderen kunt helpen en waarde kunt toevoegen aan hun leven of bedrijf. Er is niks zo blijvend als een goede indruk. Misschien kun je iemand introduceren bij een potentiële partner of klant, of misschien kun je nuttige tips of inzichten delen. Door jezelf te zijn en anderen te helpen, zonder daar iets voor terug te verwachten, bouw je betekenisvolle en blijvende connecties op met andere ondernemers.

Bonus tip: meld je aan voor een groepsprogramma bij een business coach.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het werken met een business coach, overweeg dan een groepsprogramma of mastermind. Vaak zijn deze programma’s beter geprijsd dan 1:1 coaching omdat je het voordeel hebt van een groep. Deze groepen zijn vaak klein en intiem, wat het een fijne en veilige omgeving maakt om jouw vraagstukken neer te leggen. Je leert in deze ‘containers’ dmensen snel kennen en op een diepgaander niveau dan dat je dat bijvoorbeeld via alleen social media doet. Ik heb zelf eerder mee gedaan een groepsprogramma van een business coach. Naast de waardevolle inzichten en kennis die heb ik opgedaan, heb ik er ook waardevolle contacten en uiteindelijk zelfs klanten eraan overgehouden.

Het allerbelangrijkste om niet te vergeten, als je een online netwerk wilt groeien: blijf bij jezelf. Bied hulp aan, denk mee met anderen. Zonder daar iets voor terug te verwachten. Op deze manier blijf je weg van de “ik kom hier iets halen” energie en ben je veel meer aanwezig met een liefdevolle energie die juist mensen naar je toe trekt, vanuit oprechte interesse. Dat heeft voor mij bewezen dat je de meest waardevolle en betekenisvolle connecties aan kunt gaan.

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.