Velen van ons zijn bekend met Pinterest. Op dit platform maak je zogenaamde borden aan, waar je jouw lievelingspins op kunt slaan. Wist je trouwens al dat er ook groepsborden bestaan? In dit artikel leg ik je uit wat groepsborden zijn en hoe je deze borden strategisch kunt inzetten om jouw Pinterest-account te laten groeien! 

 

Wat zijn groepsborden?

Een groepsbord is een bord op Pinterest met meerdere deelnemers. Deze deelnemers hebben de mogelijkheid om hun pins op dit groepsbord te pinnen.

Vaak zie je dat een groepsbord een bepaald onderwerp heeft. Hierdoor weten de deelnemers dat op dit bord alleen over dat onderwerp gepind mag worden. Dit is ook duidelijker voor de gebruiker, die vanwege een bepaalde interesse het groepsbord volgt.

 

Wie beheert het groepsbord?

Een groepsbord wordt altijd door een iemand aangemaakt. Deze persoon is automatisch de beheerder van het bord. De beheerder bepaalt de regels van het bord, houdt overzicht in hoeverre de deelnemers zich goed aan de regels houden en bepaalt wie mee mag pinnen op het bord.


Wat voor regels heeft een groepsbord?

Wanneer je met meerdere mensen op een bord pint, is het onvermijdelijk om bepaalde regels op te zetten. Iedere beheerder bepaalt zelf wat de regels van zijn of haar bord zijn. Sommige beheerders hebben veel eisen, terwijl andere beheerders de standaard regels aanhouden. 

Dit zijn de standaard regels, die de meeste groepsborden hanteren:

Elkaars pins delen

De kracht van een groepsbord ligt in de groep. Doordat de deelnemers elkaars pins doordelen, groeien ze gezamenlijk hun bereik. Daarom heeft een groepsbord vaak de regel dat je voor elke pin die je achterlaat op het bord, de pin van een andere gebruiker moet repinnen.

Alleen relevante content delen

Als het bord over een bepaald onderwerp gaat, verwachten de volgers pins over dit onderwerp te zien. Daarom is het belangrijk dat je op een thema-groepsbord slechts relevante pins deelt. Als je dit niet doet, is de kans groot dat de beheerder je snel van het bord verwijdert.

Niet spammen

Pinterest houdt er niet van als je binnen enkele minuten talloze pins op het platform gooit. Dit ziet Pinterest als spam. Zeker als je dit op een groepsbord doet, is de kans groot dat jouw account geblokkeerd wordt. Daarom hebben veel groepsborden de regel dat je maximaal 3 pins per dag op het bord mag zetten. Dit zorgt voor een ‘gezond’ bord.

 

Wat zijn de voordelen van een groepsbord?

Deelnemen aan groepsborden biedt jou als ondernemer diverse voordelen namelijk:

Meer volgers

Wanneer je net met Pinterest bent begonnen, zijn groepsborden een geweldige manier om jouw aantal volgers te laten groeien. Groepsborden hebben vaak een grote hoeveelheid volgers, waardoor je op een groepsbord veel mensen kunt bereiken. Hierdoor kom je redelijk snel onder de aandacht. 

Samenwerkingen vinden

Daarnaast bieden groepsborden de mogelijkheid om samenwerkingen met andere bloggers en bedrijven aan te kunnen gaan. Je ziet in 1 oogopslag wie goed bij jouw bedrijf aansluit en hebt meteen een connectie met ze, omdat jullie op hetzelfde bord pinnen.

Meer repins

Groepsborden zorgen ervoor dat jouw content vaker doorgedeeld wordt. Doordat andere leden jouw content doordelen op hun eigen borden, komt dit bij een grotere hoeveelheid mensen terecht. Zo verspreidt jouw pin zich op heel het platform!

Meer engagement met merkambassadeurs

Als jij je eigen groepsbord maakt, kun jij jouw volgers uitnodigen om mee te pinnen op jouw bord. Hierdoor zorg je voor een actieve en betrokken community en bouw je een sterke band met jouw volgers op.

 

En de nadelen?

Er zijn niet veel nadelen als je besluit om lid te worden van groepsborden. Het enige nadeel is dat je betrokken moet blijven. Als je op een groepsbord jouw pins, wordt er ook van je verwacht dat je andere pins repint. Hierdoor ga je een commitment aan. Niet iedereen vindt dit even leuk en je zou dan ook goed moeten overwegen of groepsborden geschikt zijn voor jouw bedrijf. 

 

Hoe word je lid van een groepsbord?

Vraag jij je af hoe je groepsborden kunt vinden en hoe je lid kunt worden? In deze blog vind je een lijst van de leukste groepsborden in Nederland. Klik op de links van de borden en lees in de omschrijving van het bord hoe je lid kunt worden. 

Sommige beheerders nodigen je liever zelf uit op het bord, terwijl anderen dit graag automatiseren. Dit doen ze door een functie op het bord in te stellen waardoor je gemakkelijk via een klik aan kunt aangeven dat je lid wilt worden van het bord.

 

Succes met het groeien van jouw Pinterest-account!

Nu je weet wat Pinterest voor jouw bedrijf kan betekenen, hoe jij jouw Pinterest-account opstart en wat groepsborden zijn, kun je aan de slag met het groeien van jouw profiel! Wil je meer tips over Pinterest? Hou dan de Business Babes website in de gaten, want hier deel ik 

regelmatig artikelen over dit fantastische platform met je!

 

 

Anne-Kathrin Walter

Anne-Kathrin Walter

Anne-Kathrin Walter is een social media expert en tekstschrijfster. Met haar bedrijf AK helpt, ondersteunt ze bedrijven op het gebied van social media, teksten en vertalingen. Daarnaast is ze medeoprichter van het internationale merk HiSensitives. Dit is een merk voor hooggevoelige mensen om acceptatie en bewustwording rondom het persoonlijkheidskenmerk te creëren.

Anne-Kathrin is woonachtig in het rustige Roosendaal in Noord-Brabant, waar ze samen met haar vriend Riny en haar hond Bailey geniet van het leven als onderneemster en spirit junkie.

Fotograaf: Eline Schuurmans