Een veelbesproken onderwerp onder de Business Babes is influencer marketing. Toch gaat er op dit gebied nog veel mis. Daarom ga ik je in dit artikel op weg helpen door in ieder geval antwoord te geven op veelgestelde vragen. Hieronder lees je alles over influencer marketing vanuit mijn positie als zowel blogger én marketeer.

 

Even voorstellen..

 

Mijn naam is Inger Vierhout. Inmiddels ben ik al ruim 4 jaar actief als ‘influencer’. 4,5 jaar geleden startte ik mijn blog en ben ik Instagram anders gaan inzetten. Als één van de verdienmodellen werk ik samen met andere partijen in ruil voor content en promotie.

 

Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat er een nare nasmaak zit aan het woord ‘influencer’. Dat betekent echter niet dat ik niet heel bewust met invloed om ga. Juist niet, want ik wil mensen inspireren om het beste uit zichzelf te halen. Daar komt mijn signature hashtag #yougogirldingen vandaan en dat is de reden dat ik het nog steeds doe.


Blogger

Ik begon ooit met barter deals. Bij mijn eerste samenwerking kreeg ik een Polar sporthorloge en ik vond het geweldig. Ik had toen 1.500 volgers, voorspelde groei en die voorspelling kwam uit. De barter-samenwerkingen breidden zich vrij snel uit en vervolgens kwamen de uitnodigingen voor events. Ik viel vooral in de categorie ‘fit girl’ en stond daardoor vaak een keer per week in Amsterdam te squaten en te springen.

In de afgelopen vier jaar heb ik samengewerkt met merken als Reebok, Koopjesdrogisterij, Shiwi swimwear, Women’s Health, Disneyland Parijs en nog veel meer. Inmiddels focus ik me meer op lange termijn samenwerkingen die écht logisch zijn voor mijn merk. Zo werk ik nu al meer dan een jaar samen met VanHaren schoenen.

Content strateeg

Als content strateeg houd ik mij daarnaast bezig met influencer marketing-strategieën voor onze klanten. Wie kan dat merk versterken? Wie kan de impact vergroten? Wie kan bijdragen aan het verhaal van deze campagne? Wie past bij wie? Een aantal vragen waar ik me dagelijks mee bezig houdt.

 

3 tips voor als je influencers wilt inschakelen

Wil je graag influencers inschakelen om jouw merk te promoten? Om dit het beste te kunnen doen, geef ik je hieronder 3 tips.

Tip 1: Doe onderzoek naar jouw branche

Wat voor invloedrijke personen zijn binnen jouw branche actief? En op welk kanaal wordt het onderwerp het meest besproken? Kies vervolgens het platform waarop je wilt beginnen met influencer marketing. Als je voor de eerste keer aan influencer marketing doet, raad ik aan om op 1 platform te beginnen.

 

Tip 2: Heb je een match gevonden? Volg diegene incognito

Denk je iemand te hebben gevonden die een match is? Volg hem of haar dan eerst incognito en kijk eens hoe je dat bevalt. Kijk wat je opvalt en of de dagelijkse content ook aansluit bij jouw doelgroep en kernwaarden.

Tip 3: Stuur een persoonlijk bericht


Ben je helemaal fan? Maak uitgebreid kennis met de influencer door hem of haar een persoonlijk bericht te sturen. Ik vind het zelf het fijnst om een e-mailbericht te ontvangen, want DM’s verdwijnen sneller in de drukte. Vertel in het bericht waarom je die influencer interessant vindt en waarom je hem of haar benadert. Gebruik een specifiek voorbeeld om dat aan te duiden. Maak daarnaast ook een helder voorstel: hoe ziet jouw ideale samenwerking eruit? Stel voor om dit telefonisch te bespreken.


Waar baseer je de keuze op?

In ieder geval op meer dan alleen de branche en interesses van de influencer. Niet iedere fashion blogger past bij jouw handmade lederen tassen en niet iedere sportieveling bij jouw gadgets. Ik stel altijd richtlijnen op.

Hieronder zie je de richtlijnen die ik bijvoorbeeld hanteer bij een samenwerking met een business coach:

 • De influencer is ondernemer en deelt content over ondernemen;
 • De influencer communiceert in het Nederlands;
 • De influencer publiceert positieve, opbouwende content;
 • De influencer werkt niet met vergelijkbare partijen of met heel veel partijen samen in hetzelfde tijdframe.

Wat is belangrijker: het aantal volgers of de authentieke engagement?

Zoals je ziet, neem ik het aantal volgers dat een influencer heeft niet op in mijn richtlijnen. ‘Bigger’ is wat influencers betreft namelijk echt niet altijd ‘better’. Micro influencers (tot 20.000 volgers) zijn vaak net zo effectief of zelfs effectiever dan influencers met pakweg 50.000 volgers. De community blijkt vaker hechter en het 1 op 1 contact met de volgers is soms meer aanwezig. Als je iemand wilt inzetten als ambassadeur van je merk dan is zo’n kwaliteitsbewaker superhandig.

Authentieke engagement van een influencer is belangrijker dan het aantal volgers. Die engagement kun je heel simpel analyseren door naar de reacties en communicatie te kijken tussen de influencer en zijn of haar volgers. Vraag jezelf dus af: wat zijn jouw kernwaarden en richtlijnen die andere personen ook moeten uitdragen? En ook: welke vorm van engagement vind ik belangrijk?


Hoe maak je afspraken en bepaal je de content?

Als je het mij vraagt zou de influencer de expert moeten zijn over zijn of haar doelgroep. De influencer hoort dus te weten wat qua content het beste werkt. Vraag daarom gerust aan de influencer welke vorm van content het beste op zijn of haar doelgroep aansluit. Geef de influencer vrijheid om zelf over de verschillende vormen van content na te denken. Authenticiteit is hierbij héél belangrijk.

Daarnaast is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over binnen welk tijdframe en de eventuele frequentie de content gepubliceerd zal worden. Spreek ook duidelijk af hoe jouw merk aan de content wordt toegevoegd. Is dat door middel van een tag of een benoeming? Of allebei?

 

Korte campagnes versus Lange termijn samenwerkingen

Mijn voorkeur gaat altijd uit naar lange termijn samenwerkingen. Effect (als in indirect invloed op sales, vertrouwen en top of mind naamsbekendheid) heeft tijd nodig. Een eenmalige campagne heeft vaak minder effect dan een lange samenwerking tussen twee merken. Dat betekent echter niet dat een eenmalige samenwerking een dom idee is. Een korte campagne is namelijk sneller te verwezenlijken voor beide partijen, vaak minder kostbaar en je kunt ervoor meerdere influencers tegelijk inzetten.

Waar zijn korte samenwerkingen goed voor?


Korte samenwerkingen zijn goed voor:

 • Aandacht;
 • Nieuwswaardige content;
 • Lanceringen van nieuwe producten;
 • Events en openingen;
 • Kortstondige aandacht voor een bepaald onderwerp.


Waar zijn lange samenwerkingen goed voor?

Lange samenwerkingen zijn goed voor:

 • Naamsbekendheid doelstellingen;
 • Ambassadeurschap;
 • Totaliteit en ervaring van het merk;
 • Identificatie.

En dan nu aan de slag!

Oké, volgens mij kun je nu echt aan de slag gaan met influencer marketing! In de volgende blog zal ik verder ingaan op het gewenste en ongewenste effect van influencer marketing en wat je doelstelling erbij zou moeten zijn. Heb je voor die tijd al vragen? Stel ze hieronder of in de Facebook community!

 

Ingèr Vierhout

Ingèr Vierhout

Ik ben Ingèr Vierhout en ik ben 24/7 online. Ik ben super enthousiast, verslaafd aan verbeteren en altijd in beweging of aan het trainen. Daarover deel ik alles online. Ingèr Vierhout spreek je uit als ‘Ingur’ en je maakt me een beetje boos als je ‘Inge’ of ‘Ingrid’ zegt. Ik woon inmiddels alweer een paar jaar in m’n lievelingstad Eindhoven. 

Vanuit daar coach ik samen met mijn partner (en vriendje) Mark, ondernemers op het gebied van hun social media strategie en duimstoppende content en schrijf ik blogs en speeches voor mijn eigen platform #yougogirldingen. Allemaal in de hoop mensen te helpen lekker in hun vel te zitten, goed voor zichzelf te zorgen en het beste uit zichzelf en hun business te halen.