Regelmatig komt de vraag voorbij in de Business Babes Community: welke apps moet ik gebruiken voor het inplannen van mijn social media posts? Met welke apps kan ik mijn Stories bewerken? Deze en andere vragen beantwoord ik in dit artikel.

Voor je begint met downloaden…

Bedenk goed waarom je een bepaalde app wilt gaan gebruiken. Welke functies heeft de ideale app voor jou nodig (plannen, bewerken, plaatsen)? Ben je bereid om ervoor te betalen of wil je een gratis app? Heb je het nodig voor één social media account/kanaal of meerdere accounts per kanaal?

 

tools voor Instagram

Ik raad je aan om bepaalde tools voor social media te gebruiken, zeker voor Instagram. Voor Instagram maak ik zelf gebruik van verschillende bewerk apps en een planning app. Omdat Instagram een visueel platform is, is de feed (alle foto’s bij elkaar op je profiel) belangrijk voor een eerste indruk. Het is minder belangrijk dat je feed er perfect uitziet. Jouw feed hoeft niet zozeer perfect te zijn, maar het is wel belangrijk dat het een goede indruk achterlaat op jouw (potentiële) volgers. Om deze reden is het wel een goed idee om een vaste stijl te hebben. Daarnaast is het vooruit plannen van content heel fijn voor je eigen rust en structuur. Door vooruit te plannen, weet je namelijk precies wanneer welke post online komt en ook op welk platform dat is. Hierdoor krijg je meer grip op jouw content strategie. 

 

Bonustip: Investeer in een beeldbank 

Een beeldbank is een voorraad foto’s die passen bij jouw merk en uitstraling. Deze foto’s kun je gebruiken voor jouw website, social media kanalen of online producten. Het creëren van een beeldbank, kun je uitbesteden aan een fotograaf. Ben je zelf handig met fotografie? Dan kun je uiteraard zelf jouw beeldbank creëren. Het voordeel van een beeldbank is dat je vooruit kunt werken en je content via een planningstool kunt gaan inplannen. 

 

Planning apps en tools

 Dit zijn de planning apps die vaak worden genoemd binnen de Business Babes Community

  

Preview, Unum en Plann zijn echt bedoeld om je feed voor Instagram mee in te plannen. Bij Later is het ook mogelijk om je Facebook en Pinterest pagina te koppelen.

Welke app werkt het beste?  

Het is niet 1,2,3 te zeggen welke van bovengenoemde apps het beste werkt. Dit ligt namelijk geheel aan wat jij zoekt in een app. Ik zou je aanraden om in ieder geval een paar apps te proberen. Op die manier kom je er namelijk achter welke app jij het fijnst vindt.

Zo heb ik een tijdje Planoly gebruikt, maar vond ik het jammer dat je maar weinig foto’s per maand kan toevoegen in de gratis versie. Als ik net een fotoshoot had gehad, kon ik dus niet alles toevoegen zonder over het limiet te gaan. Verder vond ik het jammer dat de enters of witregels die ik toevoegde in mijn caption niet altijd bij het plaatsen ook daadwerkelijk zichtbaar waren. Dit is vooral zo als je op het laatste moment nog de caption aanpast. 

 

CREATOR STUDIO 

Via Creator Studio van van Facebook kun je direct berichten inplannen op Facebookpagina’s of Instagram accounts. Hiervoor moet je wel beheerder zijn van een Facebookpagina en je Instagram account hebben gekoppeld. Ook heb je direct inzicht in de statistieken, vergelijkbaar met de statistieken in bijvoorbeeld de Instagram app. Je komt bij de Creator Studio door naar business.facebook.com/creatorstudio te browsen op je desktop.  Handig omdat je je berichten direct via je desktop kan inplannen op datum en tijd, je kan foto’s bijsnijden en voor Instagram ook direct IGTV’s of video’s inplannen (bij apps zoals Later kan dat alleen met een betaalde versie). 

 

Alle social media in 1 app 

 Wil je echt al jouw social media in één app kunnen aanpassen? Dan raad ik je de volgende 2 tools aan:

 

Let op: voor beide tools moet je betalen, maar het is wel mogelijk om een free trial te proberen. Voor Facebook kun je zelf ook posts inplannen via je Facebookpagina. Wil je echt ál jouw social media bij elkaar kunnen plannen in 1 app? Dan zijn dit goede tools om eens uit te proberen. 

 

De Later app 

Ik gebruik zelf de Later app om een paar redenen:

 

  • Later kun je zowel op desktop als op een mobiel apparaat gebruiken;
  • Je kan media uploaden vanaf je computer (handig als je hoge kwaliteit foto’s wilt toevoegen);
  • Het is mogelijk om 30 posts per maand plaatsen in de gratis versie. Dat is echt ruim genoeg in mijn geval;
  • Je kunt een onbeperkt aantal foto’s uploaden;
  • Je kunt User Generated Content reposten (wel even om toestemming vragen); 

  • Zowel op een desktop als op een mobiel apparaat kun je een preview van je feed bekijken;
  • Extra bonuspunten voor Later: de app plaatst regelmatig nieuwe blogs;
  • Én de app plaatst vaak ook als eerste een blog over de nieuwe features in Instagram.

     

Sidenote: in de gratis versie kun je alleen niet video’s uploaden (deze zul je dus handmatig moeten plaatsen en kun je niet plannen). Daarnaast kun je in de gratis versie maximaal 2 MB bestandsgrootte uploaden voor foto’s.

 

Automatisch posten

 Het is een fabel dat het gebruik van een planning app slecht is voor het algoritme van Instagram of Facebook. Tegenwoordig zijn er veel apps geverifieerd door Instagram. Dat betekent dat deze apps officiële partners zijn van Instagram. Daardoor kunnen zij automatisch posts plaatsen op jouw Instagram-account.

Naar mijn mening is het wel nadelig voor je interactie. Bij Instagram is het belangrijk dat je relevante content maakt, die aansluit op jouw community én die interactie oplevert. Wat Instagram dus wilt, is dat je het gesprek aangaat met je volgers in plaats van alleen maar te posten om het posten (eenzijdige communicatie).

Daarom raad ik je aan om handmatig je posts te plaatsen. Zo kun je voor het plaatsen van een post zelf een tijdje interactief zijn met andere accounts binnen jouw niche (liken en waar nodig reageren). Als je daarna een post plaatst (handmatig, maar hij staat wel klaar in de plan app) geeft dat vaak toch een extra zetje wat betreft interactie. Als je automatisch post dan heb je vaak niet de mogelijkheid om nog even interactief te zijn van te voren en zul je ‘t verschil merken in de interactie die jij zelf krijgt.

Vandaar dat ik aanraad om wel te plannen, maar dan handmatig nog de post te plaatsen. Dat doe ik zelf ook, zodat ik nog een keer alles kan checken op spelfouten enzovoorts Op deze manier ‘deel je van te voren interactie uit’ om het vervolgens weer terug te krijgen.

 

Wat is de beste tijd om te posten?

 De beste tijd om te posten is afhankelijk van jouw statistieken. Zeker op Instagram krijg ik veel interactie als ik in de ochtenden of avonden een post publiceer. Om erachter te komen wat voor jou de beste tijd is, is het belangrijk dat je jouw doelgroep goed kent. Is jouw doelgroep bijvoorbeeld in het weekend veel online? Of juist niet? Of zijn ze juist op werkdagen actief? Mijn advies is: ga testen met wat tijden en bekijk je statistieken. Ga vervolgens bij jezelf het volgende na: ging deze post goed qua interactie omdat de tijd gunstig was? Of gaat het om het plaatje? Of om de tekst? Of speelt er iets anders mee?

Kies een tijd die ook voor jou handig is
Wat ik je ook aanraad: kies niet alleen een tijd die interessant is voor je doelgroep, maar ook voor jezelf. Ik zorg er altijd voor dat ik voor het posten even online ben, zodat ik kan reageren en liken op de berichten van een ander. Daarna plaats ik mijn post. Vervolgens zorg ik ervoor dat ik tussendoor nog wel online ben, zodat ik eventueel kan reageren op reacties. Het Instagram algoritme vindt het namelijk leuk als je binnen 60 minuten weer terug reageert op een ander. Niet alleen het algoritme vindt dit leuk, ook je volger. Reageer dan ook zeker inhoudelijk en niet alleen met emoji’s! Zo bouw je een band op met jouw volgers en dat is waar het om gaat. 

Instagram Stories APPS

Er zijn een hoop apps te vinden om jouw Instagram Stories net een extra leuker effect te geven. Dit betekent echter wel dat je daar even voor moet gaan zitten. Het kost namelijk wel extra tijd om jouw Story in zo’n app om te maken dan in Instagram zelf. But it’s totally worth it als je extra aandacht wilt voor jouw Stories.

De leukste apps om Stories in te bewerken zijn:

Unfold is de bekendste app binnen de Business Babes Community voor het leuk bewerken van je Stories. De app is gratis voor iOs en Android. Er zijn verschillende gratis pakketten die je kunt gebruiken waar kant-en-klare formats/collages in staan. Daarnaast kun je teksten in mooie lettertypes toevoegen. Voor ongeveer €2,- per maand kun je uitbreiden met andere pakketten van formats. 

Stories Edit
De app Stories Edit is van Planoly (zie hierboven) en is recent uitgekomen. Je kunt in deze app templates kiezen waarin je foto’s en tekst kunt toevoegen. Je kunt ook vormen toevoegen en de kleuren veranderen. Daarvoor kun je gebruik maken van het kleurenpalet van StoriesEdit of je eigen kleurcode gebruiken. De app is gratis en te download voor iOs en Android.

De overige apps
In de apps Adobe Spark en Over zijn een hoop templates en lettertypes te vinden waarmee je jouw Stories kunt bewerken. Adobe Spark is gratis voor iOs. Over is beschikbaar voor iOs en Android. Canva is vooral bekend voor het designen van e-books of andere social media visuals. Je kunt er dus ook jouw Instagram Stories mee bewerken!

Testen maar!

Waar het op neer komt: test een aantal van bovengenoemde apps. Hierdoor kun je zien welke functies jij fijn vindt en welke app jij het handigst vindt om te gebruiken. Hierdoor kom je erachter welke app het beste bij jou past. Ga je jouw posts plannen? Dan is het dus een goed idee om de foto altijd wel handmatig te plaatsen. Zorg ook voor het plaatsen van de foto en na het plaatsen ervan dat je online bent om de interactie aan te gaan met anderen.

 

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.