Wanneer je een nieuwe website online hebt gezet, is het niet meer dan logisch dat je wilt dat Google hem zo snel mogelijk indexeert. Dat betekent namelijk dat eventuele klanten via deze zoekmachine op jouw website kunnen komen. De kans is groot dat je je afvraagt hoelang het duurt voordat Google een nieuwe website indexeert. Dat vroegen wij ons namelijk ook af na de lancering van de nieuwe Business Babes website afgelopen 20 februari! Daarom ga ik je daar in dit artikel het antwoord op geven.

 

4 dagen tot 1 maand


Er is niet een eenduidig antwoord te geven op de vraag hoelang het duurt voordat Google jouw nieuwe website vindt en indexeert. Dit kan al binnen 4 dagen zijn, maar ook een aantal weken of zelfs een maand duren. Het duurde maar enkele dagen dat Google de nieuwe website van Business Babes vond toen wij hem hadden gepubliceerd. Daar hebben wij enorm veel geluk mee gehad, want het had dus ook een stuk langer kunnen duren.

 

Hoe komt het dat Google de ene website sneller oppakt dan de andere?


Elke dag komen er ontzettend veel websites bij op het internet. Daarnaast moet Google alle bestaande websites controleren op updates. Het is voor de zoekmachine onmogelijk om alle nieuwe websites en bestaande websites op 1 dag te controleren. Dit is dan ook de reden dat het tot een maand kan duren voordat Google jouw nieuwe website vindt.

 

Toch zijn er wel een aantal tips die je kunt volgen om de kans te vergroten dat jouw website snel door Google wordt gevonden. Ik geef je deze tips in de volgende alinea.

7 Tips om sneller gevonden te worden in Google


Tip 1: Zorg ervoor dat jouw website technisch goed in orde is


Dat betekent dat de pagina’s zowel op de mobiel als op de desktop snel moeten inladen. Daarnaast is het ook belangrijk dat jouw website mobielvriendelijk is, want zulke websites trekt Google tegenwoordig voor in haar zoekresultaten.

Tip 2: Voorzie jouw website van een SSL-certificaat


Aan de SSL-certificaat kan Google zien dat jouw website veilig en betrouwbaar is. Een website die geen SSL-certificaat heeft, wordt door de zoekmachine als onveilig beschouwd. Bij zulke websites is de kans klein dat Google ze snel indexeert. En heeft Google zo’n website uiteindelijk gevonden? Dan zal de zoekmachine hem zo laag mogelijk in haar rankings zetten. Dat is natuurlijk iets wat je niet wilt.

 

Tip 3: Voeg een sitemap toe


Meld jouw website aan voor de Search Console van Google. Zodra Google jouw website heeft geverifieerd, kun je een sitemap toevoegen. De sitemap laat aan Google zien wat de structuur van jouw website is. Hierdoor wordt het voor Google een stuk makkelijker om de website te scannen.

 

Tip 4: Maak jouw webteksten zoekmachine vriendelijk


Door vanaf het begin jouw webteksten zoekmachine vriendelijk te schrijven (SEO), kunnen ze sneller worden opgepakt door Google.

 

Tip 5: Publiceer direct veel content

Het is ook slim om alvast een aantal blogartikelen bij de lancering online te zetten, die over uiteenlopende onderwerpen gaan. Zo hebben wij bij de lancering van de website van Business Babes direct 10 artikelen online gezet. Sommige artikelen gingen over marketing, andere over ondernemen enzovoorts. Hoe meer content je op jouw website zet, hoe meer content er is waarop Google jouw website kan vinden.

 

Tip 6: Publiceer regelmatig nieuwe content


Wordt jouw website nog niet binnen enkele weken door Google geïndexeerd? Ga dan niet bij de pakken neerzitten. Juist om op te vallen bij Google, is het belangrijk dat je regelmatig nieuwe content op de website blijft publiceren.

 

Tip 7: Link via andere platformen naar jouw website


Door jouw website of webpagina’s van jouw website op bijvoorbeeld social media te delen, zal jouw website sneller opvallen bij Google. Door in het begin blogartikelen te schrijven en deze te delen op jouw sociale mediakanalen, kan Google jouw website als belangrijker beschouwen dan een website die dat niet doet. Hierdoor zal de zoekmachine jouw website sneller indexeren. Zodra Google jouw website heeft geïndexeerd, raad ik je aan hiermee op te houden. Jouw volgers kunnen dit soort ‘doorlink-berichtjes’ namelijk als vervelend beschouwen. Bovendien kun je als ondernemer sociale media het beste op een heel andere manier inzetten.

 

Dus, hoelang duurt het voordat Google jouw nieuwe website vindt?

 

Op deze vraag is helaas geen eenvoudig antwoord te geven. Het enige wat je kunt doen, is het voor Google zo makkelijk mogelijk maken om jouw website te vinden. Door bovenstaande tips te volgen, komt dat vast goed!