Wanneer je niet van huis uit tekstschrijver bent, snap ik dat het lastig kan zijn om een goed blogartikel te schrijven. Daarom vertel ik je in een reeks van 4 artikelen hoe je dat het beste kunt doen. In deel 1 van de serie ‘Hoe schrijf je een goed blogartikel?’ vertelde ik hoe je op goede onderwerpen komt om over te schrijven. In deel 2 vertelde ik wat je sowieso in een goed blogartikel moet zetten. Nu je onderwerpen hebt om over te schrijven en weet wat je sowieso in een blogartikel moet zetten, is het tijd om daadwerkelijk te beginnen met schrijven. Sommige mensen vinden dat erg lastig. Daarom leg ik je in dit derde deel uit hoe je daadwerkelijk kunt beginnen met het schrijven van een blogartikel.

 

Hoe kun je het beste beginnen met schrijven?

Je bent al zover dat je een onderwerp hebt gevonden om over te schrijven. Nu komt de volgende stap: het daadwerkelijk schrijven van het artikel. Veel mensen vinden het lastig om hiermee te beginnen. Om je dit een stuk gemakkelijker te maken, geef ik je in dit artikel een aantal tips.


Tip 1: Verplicht jezelf niet om met de inleiding te beginnen

Een inleiding is na de titel het eerste wat mensen lezen. Toch is het niet perse het eerste wat je moet schrijven. Mensen zullen immers niet zien welk deel van het artikel je als eerste hebt geschreven. Het kan soms zelfs makkelijker zijn om met de afsluiting te beginnen.

Verplicht jezelf dan ook niet om met de inleiding te beginnen, als je nog geen goede inleiding weet. Vaak kom je wel op een goede inleiding als je de rest van het artikel hebt geschreven en daardoor ook weet waar je in het artikel precies over vertelt.

 

Tip 2: Maak alvast de kopjes aan

Door de kopjes aan te maken, heb je de structuur van het artikel alvast op papier staan. Nu hoef je alleen nog maar onder elk kopje een daarbij behorende alinea te schrijven. Hoe meer kopjes je van een alinea voorziet, hoe meer het artikel vorm krijgt.

 

Tip 3: Schrijf alvast op wat je sowieso wilt vertellen

Weet je nog niet zo goed welke kopjes je wilt gebruiken? Weet je ook nog niet zo goed een inleiding en/of afsluiter? Dat is helemaal niet erg. In dat geval kun je het beste gewoon alvast de informatie opschrijven waarvan je zeker weet dat je het in jouw artikel kwijt wilt. Dan heb je in ieder geval een begin van waaruit je het artikel kunt uitbreiden. Later kun je altijd nog kopjes toevoegen en eventueel de alinea’s op een andere plek zetten om er een kloppend artikel van te maken.

Succes met schrijven!

Ik hoop dat deze tips het voor jou een stuk makkelijker te maken om een blogartikel te schrijven. Kom je er toch nog niet helemaal uit? Dan mag je mij altijd om hulp vragen!