Foto: Elke Teurlinckx
Ik weet iets over jou. Jij droomt al jaren van een glanzend, nieuw, prachtig vormgegeven boek met jouw naam op de kaft. Klopt dat? Dan lijken wij wel een beetje op elkaar. Jarenlang droomde ik ervan om ooit mijn eigen boek te schrijven, alleen bleef dat vervolgens ook bij dromen. Tot ik me begin 2019 besefte: ik kan het ook gewoon gaan dóen. Mijn missie? Het schrijven van het allerbeste vegan bakboek van Nederland. Ik neem jullie mee langs mijn proces (waar ik nu middenin zit) en deel mijn opgedane lessen met jullie in de vorm van tips.
Tip 1: Begin in je comfortzone
Wat voor mij goed werkte, was starten met iets dat ik al kende. In mijn geval was dat het ontwikkelen van recepten. Ik sprak met mijzelf af dat ik iedere week minstens één nieuw recept moest ontwikkelen of een al eerder ontwikkeld recept moest verbeteren. Tot nu toe gaat dat goed. Ik wil minstens 80 recepten hebben ontwikkeld, voordat ik keuzes ga maken over welke recepten zullen verschijnen in mijn boek. Als je een klein beetje kunt rekenen, heb je nu waarschijnlijk door dat mijn boek dus niet dit jaar al gaat verschijnen en dat is oké. Wie weet bepaal ik halverwege het jaar dat ik driedubbel zoveel recepten ga ontwikkelen per week en gaat alles ineens in een sneltreinvaart, maar misschien ook niet. Alles op z’n tijd.
Tip 2: Schreeuw het van de daken
Wil je weten wat ik zelf vrijwel direct heb gedaan? Ik heb op al mijn social media kanalen heel groots aangekondigd dat ik een boek ga schrijven. Het resultaat hiervan is dat deze aankondiging 1 van mijn meest gelikete en becommentarieerde posts allertijden is en ik een ontplofte Instagram inbox kreeg. Wanneer je al vroeg een hype creëert rond je boek, heeft dat meerdere voordelen. Je volgers zijn nieuwsgierig en excited en willen graag het proces volgen (hallo nieuwe e-maillijst aanmeldingen!), de wereld weet waar je mee bezig bent (wie weet waar dat toe leidt) én als je hier enigszins gevoelig voor bent, zorgt dit er ook voor dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor het daadwerkelijk afronden van jouw project. Naast het wereldkundig maken op social media, benoem ik ook bij elke netwerkmogelijkheid dat ik een boek schrijf. Nederland is een klein land en wie weet is er wel iemand aanwezig die bevriend is met een werkgever van een uitgeverij die precies bij je past. Niet geschoten is altijd mis.
Tip 3: Doe onderzoek
Al vrij snel stelde ik mijzelf de volgende vraag: wil ik dit boek in eigen beheer gaan uitgeven of wil ik met een uitgeverij in zee? Het antwoord hierop heb ik nog niet gevonden. Ik zit op dit moment in een onderzoekende fase en bekijk beide mogelijkheden, omdat ze namelijk beide vóór- en nadelen hebben. Wanneer je zelf een boek uitgeeft, kun je helemaal zelf bepalen wat erin komt te staan, wat jouw tone of voice zal zijn en hoe het boek vormgegeven gaat worden. Een uitgeverij zal je hierin misschien beperkingen opleggen, maar beschikt wel weer over financiële middelen en een enorm waardevol netwerk. De opbrengst per boek zal waarschijnlijk hoger zijn wanneer je je boek in eigen beheer uitgeeft, maar in eigen beheer uitgeven betekent ook dat je zelf voor alle kosten opdraait. Dit geeft genoeg stof tot nadenken. Op dit moment ben ik een lijst aan het opstellen met uitgeverijen die ik wil benaderen, omdat ik denk dat ze goed bij mijn visie zullen passen. Wordt vervolgd dus.
Tip 4: Vraag om hulp
Soms voel ik me net een 3-jarige die constant “zelf doen!” roept. Waar ik anderen prijs om het feit dat ze hulp inschakelen, zie ik het bij mijzelf al gauw als zwakheid. Tegen die gedachte steek ik tegenwoordig een mentale middelvinger op. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn vriend ingeschakeld om mee te denken over het boek, het proces en vooral: het concreet maken van al mijn ideeën. Samen houden we tweewekelijkse brainstormsessies waarin we steeds een ander onderdeel van mijn toekomstige boek onderzoeken. Waar we heel abstract begonnen door inspiratiebronnen uit alle takken van het leven op te noemen, zijn we nu heel concreet bezig door bijvoorbeeld de insteek van het boek te bepalen – heel persoonlijk, warm en ‘fun’ – en knopen door te hakken over de indeling en vormgeving van het boek.
Ben je ergens minder goed in? Schakel iemand in die het juist wel goed kan!
Ben je zelf bijvoorbeeld geen held in het omzetten van jouw ideeën in een actieplan? Schakel dan iemand in die daar juist wél goed in is. Ook heb ik een fotografe ingeschakeld die een aantal prachtige foto’s van mijn gebak heeft gemaakt en heb ik mijn vaste vormgever al op de hoogte gesteld van mijn ideeën. Hun input zal ik gebruiken om het visuele aspect van mijn boek duidelijk te maken aan mijn publiek en een eventuele toekomstige uitgever.
En nu?
De volgende stap die ik ga zetten, is het schrijven van een pitch om deze te kunnen versturen naar uitgeverijen. Ook ga ik in gesprek met andere ondernemers die eerder hun eigen boek hebben uitgegeven om me zo meer te kunnen verdiepen in het self-publishing proces. Hierover vertel ik later meer. Tot het volgende artikel!
Lisa Jansen
Ik ben Lisa, 26 jaar oud, import Eindhovenaar, vegan taartenbakker én grote vegan zus. Al mijn hele leven leef ik volgens een Pippi Langkous mentaliteit: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ik houd mij binnen mijn ondernemingen bezig met vegan bakken, vegan outreach, persoonlijke ontwikkeling en body positivity. Mijn grootste missie is het blij maken en inspireren van anderen, door middel van een goed stuk taart en een flinke dosis kwetsbaarheid, humor en zelfliefde. Oh, en pluizige hondjes, die helpen ook!
Fotograaf: Antoinet Murier
Leuk artikel, Lisa. Ik kan niet wachten op de pre-sale van je boek!
Ahh, dankje Eveline! Ik ook niet, haha!