In het boek Miracle Morning beschrijft Hal Erold zijn onderzoek naar de ochtendroutines van de meest succesvolle mensen. Nu is succes subjectief en een interessant onderwerp voor een andere blogpost ;). In dit artikel ga ik het hebben over 6 stappen die succesvolle mensen toepassen om het meeste uit hun dag te halen. Sommigen zullen je bekend voorkomen, maar het echte verschil maak je als je ze alle 6 toepast.

De 6 stappen zijn samengevat en afgekort tot “SAVERS”:

  1. Silence/Meditation
  2. Affirmation
  3. Visualization
  4. Exercise
  5. Reading
  6. Scribing

Het is niet zo dat je deze routine in deze volgorde zoals hierboven hoeft te doen. Probeer en experimenteer welke volgorde voor jou het fijnste werkt.

 

Silence – Mediteren

Als je met mediteren begint, is het best lastig om het onder de knie te krijgen. Mediteren helpt je vooral om even in te tunen op hoe je je voelt, wat je uit je dag wilt halen en om echt in het NU te zijn (mindfullness). Je focust je vooral op je ademhaling en probeert je gedachtes te laten zijn zoals ze zijn; zonder oordeel. Er zijn vele spirituele meditaties te vinden op YouTube of Spotify. Die hebben elk een eigen doel (bijv. energie, rust, kracht etc.). Als je aan de slag wilt met leren mediteren, raad ik je van harte de app HeadSpace aan. Naast dat de man een fijne stem heeft, leert hij je ook hoe je kunt mediteren en kun je zelf instellen hoe lang je wilt mediteren. Ben je al verder met mediteren? Dan zijn er ook andere apps voor jou geschikt.

 

Affirmation – Intentie zetten voor de dag

Je bent zo succesvol als dat je zelf gelooft. Als jij de hele dag negatieve gedachten uit en negatieve dingen tegen jezelf zegt, voel je je niet echt beter. Daarom is het belangrijk om in de ochtend positieve woorden tegen jezelf te zeggen. Dat mag in de spiegel of gewoon hardop onder de douche. Het echt uitspreken heeft wel de meeste kracht. Je kunt bijvoorbeeld jouw doelen opnoemen: “ik wil 100.000 euro verdienen”. Een spirituele manier hiervoor is om een card deck te gebruiken en een kaartje te trekken voor die dag. Het kaartje brengt je begeleiding en sturing voor jouw dag.

 

Visualization – Visualiseren

Een goede manier van visualiseren is bijvoorbeeld een vision board te maken. Een vision board is een moodboard met zelf uitgeknipte plaatjes die visualiseren waar jij over een bepaalde periode (bijvoorbeeld een jaar) wilt staan. Je kunt ‘s ochtends de tijd nemen om jouw vision board te bekijken. Je kunt ook bijvoorbeeld na het mediteren jouw ogen dicht doen en visualiseren hoe het eruit ziet als je jouw doelen bereikt.

 

Exercise – Bewegen

Bekijk welke manier van bewegen bij jou past. Vind je het fijn om ‘s ochtends meteen als eerste in de gym te staan? Loop je liever een rondje hard bij jou in de buurt? Of kies je voor een yoga oefening thuis? Doe wat bij jou past.

 

Reading – Lezen

Heb jij ook de intentie om veel boeken te lezen? Helaas komen we er nooit aan toe. Als je het in je ochtendroutine verwerkt, zal het je verbazen hoeveel je elke dag kan leren door er alleen al de tijd voor te nemen. Kies een goed boek over persoonlijke ontwikkeling of een roman om nog even te ontspannen. Of pak er een goed onderzoek of boek bij waarvan je meer over jouw expertise kunt leren.

 

Scribing – Schrijven

Het is heel erg fijn om dingen van je af te kunnen schrijven. Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen om jouw zorgen op te schrijven, nog een keer jouw doelen op te schrijven en ze tegelijkertijd te visualiseren. Schrijf bijvoorbeeld je to do’s op voor die dag of schrijf een korte reflectie over je ochtendroutine. Alles wat in je opkomt, kun je opschrijven en op die manier letterlijk van je afschrijven.

 

Ik vind het persoonlijk altijd fijn om een soort reflectie te schrijven. Wees ook eerlijk naar jezelf toe. Het is heel interessant om deze reflecties/evaluaties later terug te lezen en te zien hoe je gegroeid bent. Daarnaast kom je door het schrijven en teruglezen van reflecties er ook achter in welke patronen/valkuilen je soms terugvalt.

 

Kies jouw ritme en zet kleine stapjes

Nu is het vaak bij nieuwe gewoontes zo dat je heel enthousiast begint, maar later weer weerstand voelt. Ik wil je graag uitdagen om deze morning routine volgens de Miracle Morning methode te proberen. Kijk eens wat het voor je doet. Een nieuwe gewoonte leren, gaat niet zonder slag of stoot. Daarom is het belangrijk dat je het opbouwt. Begin klein. Experimenteer welke routine in welke volgorde voor jou het beste werkt. Begin met 30 minuten eerder opstaan dan normaal en spendeer 5 minuten per stap en bouw het zo langzaam op tot je een manier hebt gevonden die voor jou fijn werkt.

 

Ga je het proberen? Ik ben heel benieuwd naar hoe jij de Miracle Morning methode gaat ervaren! Neem je volgers mee in dit proces en laat ze weten hoe jouw nieuwe ochtendroutine jou afgaat. Tag je dan ook @businessbabesnl? We zijn namelijk heel benieuwd naar jouw ervaring met the Miracle Morning.

Zoek je nog meer tips en verdieping op deze ochtendroutine? Dan raden we je aan om het boek The Miracle Morning te kopen en te lezen.

 

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.