In mijn vorige artikel vertelde ik je hoe het ondernemerschap mij hielp om mijn hooggevoeligheid te omarmen. Ben jij ook hooggevoelig? Dan begrijp ik het goed als je twijfelt of je wel een ondernemer moet worden of zijn.  “Kan ik het ondernemerschap wel aan?” Is namelijk een vraag die ik mezelf vaak stelde tijdens het opstarten van mijn bedrijf. En ik snap ook dat jij die vraag aan je zelf stelt.

Kun je wel ondernemer worden als je hooggevoelig bent?

Omdat ik hooggevoelig ben, vind ik hele grote veranderingen vaak eng en maken ze mij erg onzeker. Als je onderneemster wordt, laat je natuurlijk een stukje financiële zekerheid los. Echter krijg je er een heleboel vrijheid en flexibiliteit voor terug. Dit was voor mij dan ook de reden om toch ondernemer te worden en mijn angsten te overwinnen. Ik durf te zeggen dat dit de beste stap voor mijn hooggevoeligheid was. Ik geef je in dit artikel 4 redenen waarom het een goed idee is om onderneemster te worden als je hooggevoelig bent.

 

Reden 1: Creativiteit

Mensen die hooggevoelig zijn, staan erom bekend dat ze enorm creatief zijn. Hiervoor hebben ze  wel genoeg ruimte en genoeg zelfvertrouwen nodig. Het ondernemerschap gaf mij voldoende ruimte om mijn creativiteit op alle vlakken in te kunnen zetten. Ik had niet het gevoel dat ik mijn keuzes aan iemand boven mij moest verantwoorden en hierdoor kwam een stroom aan creativiteit vrij. Hier heb ik nog elke dag profijt van.

 

Reden 2: Verbeterde gezondheid

Elke ochtend word ik om 7.00 uur wakker en luister ik naar wat mijn lichaam mij vertelt. Laten we eerlijk zijn: niemand voelt zich altijd topfit en productief. Dagen waarop ik het idee heb dat ik een ‘mental health day’ nodig heb, neem ik die meestal ook meteen of op de daaropvolgende dag. Mijn lichaam bepaalt grotendeels mijn agenda. Door deze levenswijze toe te passen, ben ik veel minder vaak verkouden, heb ik minder last van migraine-aanvallen en voel ik mij over het algemeen meer gezond. Daarnaast presteer ik hierdoor ook veel beter als ik werk.

 

Reden 3: Meer sociale energie

Een van de dingen waar ik het minst naar omkeek toen het niet goed ging met mij, waren mijn sociale connecties. ‘s Avonds was ik vaak te moe om nog af te spreken en soms zelfs te uitgeput om een appje te sturen naar vrienden. Dit is sinds dat ik onderneemster werd gelukkig veranderd! Doordat ik vanuit huis werk en iets doe wat mij energie geeft, voel ik mij op het einde van de dag niet meer volledig overweldigd. Hierdoor heb ik energie over voor mijn relatie, familie, vrienden en hond. 

 

Reden 4: Werk voelt niet meer als werk

Hooggevoelige mensen vinden het enorm belangrijk om een ‘purpose’ in hun leven te hebben met betrekking tot alles wat ze doen. Daarom heb ik je in het vorige artikel geadviseerd om jouw ‘purpose’ te vinden en hierop in te spelen met jouw carriere. Toen ik mijn purpose vond, ervaarde ik een mindshift. Werk voelde niet meer als ‘werk’, maar als een hobby waar ik geld mee verdiende. Ineens vond ik het helemaal niet zo erg meer om 8 uur of meer op een dag aan het werk te zijn. Weet je waarom? Omdat het mij gelukkig maakte! In het boek ‘Ikigai’ wordt dit perfect omschreven. Jouw ‘Ikigai’ is het werk dat jij, zolang je het lichamelijk en mentaal kunt, wilt doen. Met pensioen gaan is overbodig wanneer jij jouw Ikigai hebt gevonden.

 

ikigai

Ikigai: de Japanse geheimen voor een lang, gezond en gelukkig leven

 

Ga op zoek naar jouw ‘Ikigai’, laat angsten los en word gelukkig!

Zoals je kunt zien, heeft het veel voordelen om onderneemster te worden wanneer je hooggevoelig bent. Je bepaalt jouw eigen ritme, leidt een leven vol passie en creativiteit en kunt werk uitvoeren dat echt bij jou past. Hiervoor moet je op zoek gaan naar jouw ‘Ikigai’ en jouw angsten confronteren en achter je laten. Wie weet waar jij over 5 jaar staat  als je dit doet. Durf groots te dromen en ga voor jouw geluk, want dat verdien je!

Anne-Kathrin Walter

Anne-Kathrin Walter

Anne-Kathrin Walter is een social media expert en tekstschrijfster. Met haar bedrijf AK helpt, ondersteunt ze bedrijven op het gebied van social media, teksten en vertalingen. Daarnaast is ze medeoprichter van het internationale merk HiSensitives. Dit is een merk voor hooggevoelige mensen om acceptatie en bewustwording rondom het persoonlijkheidskenmerk te creëren.

Anne-Kathrin is woonachtig in het rustige Roosendaal in Noord-Brabant, waar ze samen met haar vriend Riny en haar hond Bailey geniet van het leven als onderneemster en spirit junkie.

Fotograaf: Eline Schuurmans