Ik ben ‘te gevoelig’, ‘te emotioneel’, ‘te zacht’ en ‘te lief’. Dit zijn heel veel te’s, hé? Mijn hele leven dacht ik dat ik raar was en mezelf moest aanpassen aan de rest van de omgeving. Vooral in mijn studententijd en als werkneemster kwam dit gevoel vaak voor. Ik moest mij niet zo aanstellen, want de rest van mijn studiegenoten en collega’s konden toch gewoon goed met alles omgaan. Waarom ik dan niet?
Het antwoord
Het antwoord hierop kwam 5 jaar geleden, toen ontdekte ik namelijk dat ik hooggevoelig ben. Ineens wist ik waarom alles bij mij net iets harder binnenkwam en waarom de snelheid en drukte van de maatschappij mij vaak vermoeiden. Toen besefte ik dat ik een leven moest gaan creëren dat bij mij paste, dus ik besloot om onderneemster te worden. Ben jij hooggevoelig en twijfel je of je het ondernemerschap wel aan kunt? In dit artikel leg ik uit waarom hooggevoeligheid en ondernemerschap juist goed samen gaan.
Wat is hooggevoeligheid?
Hooggevoeligheid houdt in dat alles om je heen net iets harder binnenkomt. Het is wetenschappelijk bewezen dat ‘de ontvanger’ in je hersenen iets scherper is ‘ingesteld’ dan bij mensen die niet hooggevoelig zijn. Hierdoor komen externe factoren zoals licht, geluid, aanraking en alles wat met je zintuigen te doen heeft, heftiger binnen in jouw systeem. Het resultaat? Je raakt iets sneller uitgeput, bent makkelijker afgeleid bij veel externe factoren en hebt meer tijd voor jezelf nodig. Echter zorgt dit er ook voor dat je intens kunt genieten van dingen zoals mooie belevenissen, heerlijk eten en goede muziek. Hier kun je meer lezen over hooggevoeligheid.
Social hangovers horen er gewoon bij
1 op de 5 mensen is hooggevoelig en toch voelde ik mij heel lang een buitenbeentje. Tijdens mijn studententijd was ik na een halve dag lezingen volledig uitgeput. Laat staan na een dag werken aan groepsprojecten. Vaak had ik dagen daarna nog last van een ‘social hangover’. Dit patroon zette zich voort toen ik aan de slag ging voor een baas. Alhoewel mijn werkgever ontzettend lief was en met mij mee dacht door mij een thuiswerkdag te geven, zorgde het werken in een open kantooromgeving bij mij voor een gevoel van continue oververmoeidheid. Ik accepteerde toen destijds dat ik gewoon zo was, maar nadat ik op 26-jarige leeftijd bijna een burn-out kreeg, wist ik dat er iets moest veranderen.
Hooggevoeligheid op de werkvloer
Ik weet dat veel hooggevoeligen moeite hebben op de werkvloer en in hun carrière, omdat ze bang zijn om hun baas of collega’s te vertellen over hun persoonlijkheidskenmerk. Laten we eerlijk zijn: wanneer je iemand vertelt dat je hooggevoelig bent, krijg je helaas nog steeds vaak scheve blikken. Het is dan ook niet gek dat veel hooggevoelige mensen het lastig vinden om hierover open te communiceren met hun werkgever. Hierdoor voelen ze zich vaak onbegrepen, kunnen ze niet ultiem gebruik maken van hun vaardigheden en komen ze sneller terecht in een burn-out door de opgebouwde frustratie. Dit is frustrerend voor de werkgever, maar nog frustrerender voor de hooggevoelige werknemer.
Wat te doen wanneer je vastloopt?
Wanneer jij je herkent in het bovenstaande patroon, is het verstandig om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Toen ik in deze situatie zat, vroeg ik mij af of ik mij over 5 jaar nog in deze situatie zag zitten. Dat zag ik mezelf niet. Daarom ging ik kijken naar waar ik mij wel over 5 jaar zag. Het eerste wat je dus kunt doen, is je dezelfde vraag te stellen: “Waar zie ik mezelf over 5 jaar op carrière gebied?”
Waar zie ik mijzelf over 5 jaar qua ondernemerschap?
Schrijf alles op wat je te binnen schiet, niets is te gek. Wil je een coaching business starten? Ga ervoor! Wil je een spirituele leidster worden en miljoenen mensen inspireren? You can do it! Wil je het liefst jouw eigen boek uitbrengen en vanuit huis werken? Wat een tof plan! Wanneer je jouw antwoord opschrijft, is de kans groot dat jouw angst je meteen terug in jouw comfort zone wilt duwen. Als je dit herkent, moet je de angst even een harde klap op zijn kop geven en vervolgens verder gaan met groots durven dromen.
En voila: nu heb je jouw ‘purpose’!
Op jouw papiertje staat nu als het goed is een schets van jouw leven over 5 jaar. Het lijkt waarschijnlijk onbereikbaar, eng, groots en onmogelijk op dit moment, maar dat is het niet! Je kunt jouw doelen bereiken, als je ze maar goed genoeg voelt in jouw hart. Als dit sterke gevoel van ‘purpose’ er is, kun jij jouw einddoel opdelen in kleinere doelen. Deze subdoelen gaan je op weg helpen in het ondernemerschap, richting jouw droom carrière.
Luister naar jouw intuïtie
Toen ik mijn doelen opschreef, luisterde ik vooral naar mijn intuïtie en wat die mij vertelde. Zonder oordeel schreef ik op wat ik op dat moment dacht, dat mij het gelukkigst zou maken.
Bovenaan mijn lijstje stonden:
- Een eigen bedrijf;
- Samenwerken met hooggevoelige mensen;
- En werken vanuit huis.
Ik was er klaar mee om continu eraan te denken wat ik moest doen om een ander niet teleur te stellen, mijn persoonlijke grenzen keer op keer te verleggen en mijn lichaamssignalen voor de tachtig duizendste keer te negeren. Het ondernemersleven en het werken waar ik wil, werken met wie ik wil en werken wanneer ik wil, spraken mij dan ook meteen aan.
luister naar jouw lichaam
Ook voor jou is het belangrijk om volledig naar jouw lichaam te luisteren op het moment waar jij de plannen voor jouw toekomst uitstippelt. Dat buikgevoel mag je nooit negeren. Als iets slecht voelt, kap ermee. Als iets goed voelt, ga daar vooral mee door! Dit is de energie die jij wilt hebben wanneer jij gelukkig én succesvol wilt worden.
In dit artikel heb je kunnen lezen hoe het ondernemerschap mij hielp om mijn hooggevoeligheid te omarmen. Hooggevoeligheid hoeft namelijk jouw ondernemerschap niet in de weg te zitten, integendeel zelfs. In mijn volgende artikel geef ik je 4 redenen om ondernemer te worden als je hooggevoelig bent.
Anne-Kathrin Walter
Anne-Kathrin Walter is een social media expert en tekstschrijfster. Met haar bedrijf AK helpt, ondersteunt ze bedrijven op het gebied van social media, teksten en vertalingen. Daarnaast is ze medeoprichter van het internationale merk HiSensitives. Dit is een merk voor hooggevoelige mensen om acceptatie en bewustwording rondom het persoonlijkheidskenmerk te creëren.
Anne-Kathrin is woonachtig in het rustige Roosendaal in Noord-Brabant, waar ze samen met haar vriend Riny en haar hond Bailey geniet van het leven als onderneemster en spirit junkie.
Fotograaf: Eline Schuurmans