Barterdeals zijn fijne samenwerkingen. Zeker wanneer je als startende ondernemer nog weinig geld hebt om te investeren, maar wel graag stappen wilt zetten in jouw onderneming. Een barterdeal is een ruil met een “gesloten beurs”: je ruilt met elkaar een product of dienst, dus je betaalt er voor met jouw dienstverlening of product, niet met geld.

In deze blog wil ik je graag wat tips geven hoe je voor beide partijen een eerlijke barterdeal kunt regelen waarvan je allebei profijt zult hebben.

 

Tip 1: Behandel een barter deal net als iedere andere klant

Dit is een valkuil waar ik je vast voor wil waarschuwen: bij een barterdeal betaal je niet met geld. Dus eigenlijk hoef je op die manier niet een ‘commitment’ te doen. Je hoeft alleen jouw dienst te verlenen. Je wordt daar niet voor betaald, maar krijgt in plaats daarvan een dienst of product ervoor terug. Daardoor zul je misschien niet zo gemotiveerd zijn dan bij een normale klant die wel betaalt. Zorg er dus voor dat je je goed beseft dat je deze barterdeal afhandelt net zoals je dat bij een andere klant zou doen. Want als jij niet gemotiveerd aan een opdracht begint, zal dat effect hebben op het resultaat van het product of de dienst van de ander. Bovendien zullen jullie allebei na afloop geen positief gevoel over de barter hebben.

 

Tip 2: Bespreek duidelijk van tevoren de waarde van elkaars product of dienst

Het is belangrijk om te kijken wat de waarde van jouw product of dienst is en te kijken of dat eerlijk is tegenover het product of de dienst van de ander. Het kan namelijk zo zijn dat jouw uurtarief veel lager is dan het uurtarief van de ander. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de tijdsinvestering. Het eerlijkst zou zijn als je kijkt naar de uren die jij erin stopt en die gelijk te stellen aan de uren die een ander erin steekt. 

 

Tip 3: Zet het in writing

Met in writing bedoel ik dat je het op papier zet. Stuur een offerte net zoals je dat bij een andere klant zou doen of stuur een voorstel per mail waarin je de voorwaarden en de waarde bepaalt. Maak duidelijke kaders tussen wat je doet (en wat niet) en wat je terug verwacht. Als je met elkaar in overeenstemming bent, stuur elkaar dan een factuur van gelijke waarde en streep deze in je boekhouding tegen elkaar af (vraag je boekhouder om hulp als je niet weet hoe). Zo heb je beide inzicht in de financiële waarde en heb je duidelijk naar elkaar de verwachtingen gecommuniceerd.

 

 

Op zoek naar barterdeals?

Hopelijk kun je met deze tips een eerlijke barterdeal sluiten waardoor je mooie stappen gaat zetten in jouw onderneming! Ben je op zoek naar barterdeals? Plaats dan een oproepje in de Business Babes NL community. Met bijna 5.000 Business Babes, zit daar vast wel voor jou een match tussen!

 

 

Ellen Huizenga

Ellen Huizenga

Online ondernemer (2015) en Founder van Business Babes (2017). Branding & Content Strateeg. Leert jou ontdekken hoe je jouw doelgroep op een authentieke manier kunt bereiken op een manier die voor jou werkt.

Woont in Italië aan het Gardameer samen met haar vriend en twee katten sinds december 2018 (geniet mee via @ellenhuizenga op Instagram), om meer te genieten van haar vrije tijd en meer vrijheid te ervaren.