Als ondernemer begin je vaak als eenmanszaak. Of als je wil samenwerken begin je misschien met een VOF. Aan iets anders denk je niet eens, toch? De volgende stap is een BV, maar wanneer begin je daaraan?

 

Even de rechtsvormen op een rij

Hieronder benoem ik even kort de keuzes die je überhaupt hebt:

De eenmanszaak (ZZP, freelancer), de VOF, CV en maatschap zijn geen zogenaamde rechtspersonen. Jij bent je bedrijf. Alle winst en verlies vallen dus ook in je privévermogen. Dat betekent ook dat al het risico meteen een persoonlijk risico is. Gaat je bedrijf failliet? Dan ga jij persoonlijk ook failliet.
In alle gevallen kun je overigens gewoon personeel hebben. Daar ben je dus wel persoonlijk voor verantwoordelijk en dat is niet altijd even fijn.

 

VOF en CV

Een VOF is wanneer je samen met een partner een bedrijf wil opzetten. Wil je toch zelfstandig kunnen ondernemen, maar wil je bijvoorbeeld kosten kunnen besparen door samen te werken? Wil je marketingvoordeel behalen door samen onder één naam te werken? Dan kun je een maatschap beginnen. Een onderlinge overeenkomst is dan wel heel verstandig, maar niet verplicht.
Heb je alleen een geldschieter nodig die wel eigenaar is van de onderneming, maar niet meewerkt? Dan kun je denken aan een CV.

 

BV, NV, Coöperatie, Stichting en Vereniging

Vervolgens heb je de keuze uit de BV, NV, Coöperatie, Stichting en Vereniging. De NV is een beursgenoteerd bedrijf. Een stichting moet altijd een ideëel doel hebben. Je mag er overigens wel winst mee maken. Een stichting heeft wat fiscale voordelen, maar het maakt samenwerken met andere ondernemers niet altijd makkelijker. Een vereniging heeft leden en is vooral bedoeld om alles gezamenlijk te kunnen regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een winkeliersvereniging. Een coöperatie is een soort vereniging van ondernemers. Kort gezegd is het de rechtspersoon variant van een maatschap. Kortom, voor de meeste ondernemers zijn dit niet de meest logische stappen.

Op naar de BV dus.

 

Wat is een BV?

Een BV is een ‘besloten vennootschap’ en heeft aandeelhouders. Je kunt gewoon in je eentje een BV oprichten en enig aandeelhouder zijn, maar je kunt ook aandelen aan anderen uitgeven. Aandeelhouders delen natuurlijk wel in de winst, maar het kan á la televisieprogramma The Profit wel zorgen dat je investeerders én hun kennis aan kan trekken.

Het voordeel is bovendien dat het een rechtspersoon is. Als de BV failliet gaat, ga je zelf als bestuurder nog niet meteen failliet! Dat is natuurlijk een zeer groot voordeel.

 

Meer kosten

Bij een BV horen alleen ook een hoop meer verplichtingen. Het begint al bij het oprichten van een BV. Dat moet gebeuren door een notaris. Dat kost al een paar honderd euro. Daarnaast moet er een jaarrekening komen en heb je wat meer administratieve verplichtingen.

Vennootschapsbelasting in plaats van inkomstenbelasting
Bij een BV ga je ook vennootschapsbelasting betalen in plaats van inkomstenbelasting. Je verliest hierdoor een aantal fiscale voordelen, zoals startersaftrek, zelfstandigenaftrek en de MKB-vrijstelling. Daarom wordt wel gezegd dat je pas bij minimaal €100.000 (sommigen zeggen zelfs pas bij €200.000) aan winst, over zou moeten gaan op een BV. Voor die tijd is een eenmanszaak, VOF of maatschap voordeliger.

Tevens ben je, met jouzelf als Directeur Grootaandeelhouder (DGA), met minimaal 5% van de aandelen, verplicht om jezelf een minimum salaris uit te betalen van €45.000,- bruto per jaar.

Pfff, dat is nogal wat. Wanneer maak je dan de overstap?

 

minder aansprakelijkheid

 

Je onderneming alleen maar baseren op winst is niet altijd het meest verstandige om te doen. Laatst zag ik bijvoorbeeld bij het televisieprogramma de Deurwaarders een vrouw met meer dan een miljoen euro aan schuld. Ze woonde in een doodnormaal rijtjeshuis. Dat deed ze altijd al. Het was een gewone vrouw. Haar man had een bedrijf, samen met iemand anders. Hij had die ander uitgekocht en werd daarna ziek. Ze hadden veel medewerkers en het ging allemaal heel goed in de praktijk. Echter ging het niet goed op kantoor en daar ging het mis. Omdat het een eenmanszaak was en ze nog niet de juiste verzekeringen hadden, gingen deze mensen dus ook persoonlijk failliet. Zaten ze daar, met meer dan een miljoen euro aan schuld. Waar ze waarschijnlijk nooit meer van af zullen komen.

 

Eind 2017 zette ik mijn eenmanszaak om naar BV

Er kunnen dus heel andere redenen zijn om je eenmanszaak in een BV om te zetten. Eind 2017 heb ik bijvoorbeeld mijn eenmanszaak omgezet naar een BV. Dat was fiscaal nog lang niet voordelig. Het zou me dan ook alleen maar geld gaan kosten. Nee, daar zat ik niet op te wachten, maar ik zat nog minder te wachten op de risico’s en persoonlijke aansprakelijkheid. Ik had medewerkers in dienst. Als ze een grote fout zouden maken of bijvoorbeeld ernstig ziek zouden worden, waardoor de continuïteit van het bedrijf in het geding raakt en rekeningen niet meer betaald kunnen worden, zou ik daar zonder BV persoonlijk voor op moeten draaien. Als er een BV is, dan gaat alleen de BV failliet. Bestuurders zijn pas aansprakelijk wanneer het faillissement ook de schuld is van de bestuurders.

Dan maar meer kosten en minder risico. Zo hoef ik in elk geval niet te eindigen bij de Deurwaarders.

Wanneer moet je overstappen van eenmanszaak naar BV?

Van een eenmanszaak naar een BV gaan is vooral afhankelijk van je eigen keuzes en de manier waarop jij je onderneming hebt ingericht. Het is ook afhankelijk van welk product en/of dienst je levert.

Heb je bijvoorbeeld een dienst of product dat je misschien niet eens voor een al te hoog bedrag verkoopt, maar dat wel veel schade kan veroorzaken bij je klant? Dan is dat een risico waar je rekening mee moet houden, ook als je geen personeel hebt.

Is je winst hoog genoeg, dan is een BV fiscaal al voordelig. Het lagere persoonlijke risico is dan nog een mooie bijkomstigheid. Komt je winst, laten we zeggen, boven de €150.000,- uit (overleg even met een fiscalist over het exacte bedrag), zet dan je eenmanszaak in elk geval om in een BV.

Heb je de omzet en winst nog niet, maar loop je wel veel risico door bijvoorbeeld de hoeveelheid personeel of een risicovol product of een combinatie daarvan? Dan is eerder overstappen op een BV verstandig.

Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma

Charlotte Meindersma is jurist voor ondernemers en eigenaar van advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints.

Auteursrecht, merken, privacy, contracten en algemene voorwaarden en social mediarecht, niets is voor haar te gek. Belangrijker nog: het draait om de beste oplossing, ook als die niet juridisch niet. Daarom drinkt ze graag oploskoffie.

Fotograaf: Anoesjka Minnaard