In dit artikel leg ik je uit wat de KOR (kleine ondernemers regeling) is en of en hoe je deze nu, in 2019, kunt toepassen. Ik vertel je precies hoe de KOR vanaf 2020 werkt, er gaat namelijk super veel veranderen in de regeling; eigenlijk blijft alleen de naam hetzelfde.

Wat is de Kleine Ondernemers Regeling (KOR)?

De KOR is een regeling die alleen van toepassing is voor de BTW. Of je gebruik maakt van de KOR, heeft geen enkele invloed op het wel of niet ondernemer zijn voor de BTW. De KOR zoals we hem nu kennen, zorgt er vooral voor dat je als ondernemer met een kleine winst ( < € 9000 per jaar) minder tot geen BTW hoeft te betalen. Het oorspronkelijke doel van de KOR is de administratieve druk bij ondernemers kleiner te maken. In werkelijkheid wordt de KOR vooral, of eigenlijk alleen maar, gebruikt om wat geld te besparen. 

KOR toepassen in 2019

Omdat je het nu nog flink geld kan besparen,vertel ik je graag of en hoe ook jij de KOR kunt toepassen in 2019. Als je minder dan € 1345 aan BTW aan de belasting afdraagt over het hele jaar, kun je dit hele bedrag terug krijgen. Zit je afdracht tussen de € 1345 en € 1883 dan krijg je een gedeelte terug, hoe dichter naar de € 1883 hoe minder je terug krijgt. 

Hoe doe je dat?

Je kunt dit ieder kwartaal in je aangifte aangeven, in rubriek 5d. Je vult dan simpelweg het bedrag in wat bij 5c staat, waardoor je totaal aangifte op € 0,- uitkomt. Je hoeft dan helemaal niets te betalen. Het risico is dan natuurlijk wel dat je over het gehele jaar meer winst maakt dan verwacht, waardoor je toch boven de grens uitkomt. Je moet dan al het voordeel dat je hebt behaald terug betalen aan de Belastingdienst, dat is natuurlijk nooit leuk. Wat je naar mijn mening dus beter kunt doen, is het bedrag achteraf terug vragen. Dan weet je precies over welk bedrag het gaat en voelt het meer als een leuke extra. Je doet dit door in januari een correctie in te dienen over het afgelopen jaar. Dat doe je in hetzelfde portaal als waar je je gewone BTW-aangiftes doet.

KOR en de Inkomstenbelasting

Er zit één addertje onder het gras: je moet het KOR voordeel wél aangeven als opbrengst in je Inkomstenbelasting. Omdat je zo een relatief lage winst hebt, zal dit waarschijnlijk geen effect hebben op het totaal te betalen bedrag aan belasting. Toch moet je er wel even op letten.

 

KOR toepassen in 2020

Veel fiscale regels en regelingen worden met regelmaat veranderd, geactualiseerd zogezegd. Dan is er meestal weinig aan de hand wat je als ondernemer goed kunt merken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een percentage dat iets wordt bijgesteld of een grens die enigszins wordt verlegd. De wijziging van de KOR in 2020 is een heel andere zaak. De naam blijft gelijk, maar verder blijft er weinig over van de oorspronkelijke regeling.

Terug naar het doel

Met de nieuwe KOR lijkt het oorspronkelijke doel van deze regeling weer meer in zicht: vermindering van de administratieve lasten. De regeling zelf wordt ook simpeler (lees: duidelijker). Helaas kan de KOR niet zo gemakkelijk meer gebruikt worden om geld te besparen.

De kern

Gebruik je KOR vanaf 2020, dan reken je geen BTW meer over je omzet, je zet dus ook geen BTW meer op je factuur. Je kunt ook geen BTW van je inkopen meer terugvragen. Kortom je doet gewoon helemaal niets meer met BTW, ook geen aangifte meer.

De Voorwaarden

Verwacht je een jaaromzet van onder de € 20.000? Dan mag je mee doen aan KOR. Verwacht je een hogere jaaromzet? Dan hoef je eigenlijk niet eens verder te lezen, de regeling is voor jou dan sowieso niet van toepassing. 

Wil je gebruik maken van de KOR in of vanaf 2020, dan moet je dit voor 20 november aangeven bij de Belastingdienst: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/melding-omzetbelasting-kleineondernemersregeling

Mocht je nu al ontheffing van administratieve verplichtingen hebben, dan hoef je je niet aan te melden.

Zolang je niet boven de € 20.000 aan omzet in een kalenderjaar komt, ben je automatisch 3 jaar aangemeld voor de KOR. Dit vervalt dus alleen en onmiddellijk zodra je boven die € 20.000 komt. Je moet daar dan meteen melding van maken bij de Belastingdienst.

De voor- en nadelen van de nieuwe KOR

Als je aan de voorwaarden voldoet, is de keuze aan jou: wel of niet gebruik ervan maken. Om dit gemakkelijker voor je te maken de belangrijkste voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

  •      Veel minder administratief gedoe;
  •     Wanneer je voornamelijk particuliere klanten hebt, ga je meer verdienen (of je klant minder rekenen). Zij moesten die BTW namelijk aan jou betalen en konden daar verder niets mee. Houd jij je prijs hetzelfde, maakt dat voor die klant dus niets uit. Jij hoeft er echter geen BTW meer over af te dragen aan de Belastingdienst. Zo gaat je winstmarge er ineens een stuk op vooruit.

Nadelen:

  •     Je zit er voor 3 jaar aan vast (als je jaaromzet onder de € 20.000,- blijft);
  •     Je geeft inzicht in jouw financiën. Iedereen die weet van de KOR, ziet aan jouw factuur direct dat jouw jaaromzet minder dan € 20.000 is;
  •     Wanneer je voornamelijk zakelijke klanten hebt, heb je geen financieel voordeel van deze regeling. Je zal toch het bedrag wat je eerst als exclusief BTW rekende aan je klant moeten hanteren, anders word je voor jouw klant ineens een stuk duurder.
  •     Je kunt geen voorbelasting meer verrekenen. In een jaar waarin je veel investeert, is dat natuurlijk zonde.

Conclusie, wel of niet in zee met KOR

Iedere onderneming is anders en ieder zal zo zijn eigen redenen hebben om juist wel of niet gebruik te maken van de KOR. Mijn conclusie is echter dat wanneer je vooral zakelijke klanten hebt er geen reden is om gebruik te maken van de KOR. Heb je heel veel buitenlandse klanten kan het wel weer gemakkelijk zijn, dat kost zo veel administratie omtrent de BTW en daar ben je dan lekker vanaf. Heb je alleen of voornamelijk particuliere klanten? Dan is het gunstig om gebruik te maken van de KOR, je  houdt dan meer over terwijl de klant hetzelfde betaalt.

Wil je meer weten over de KOR? Check dan deze pagina van de belastingdienst. Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze regeling? Inmiddels heeft de belastingdienst een handig hulpmiddel ontwikkeld waarmee je zelf erachter kunt komen of je in 2020 voor de KOR in aanmerking komt.

 

Sandra Breure

Sandra Breure

Ik ben Sandra Breure, Jouw Boekhoudcoach. Geboren en getogen in Zeeland waar ik woon met mijn man en dochters. Naast mijn gezin en werk houd ik van lezen, mijn familie, musea, winkelen, poezen en schrijven.

Het is mijn missie vrouwelijke ondernemers meer vrijheid en echte onafhankelijkheid te geven door grip op hun boekhouding en cijfers. Natuurlijk kan ik de volledige boekhouding van je overnemen maar ik zorg wel dat je weet wat ik doe en waarom.

Fotograaf: Lia Remmelzwaal