Heb jij een potje waaruit je jouw Inkomstenbelasting betaalt? In dit artikel leg ik (Sandra van Jouwboekhoudcoach) uit hoeveel procent je apart moet zetten voor de Inkomstenbelasting.

 

iK WEET HET OOK NIET

Heel vaak krijg, hoor en lees ik de vraag “hoeveel procent van mijn omzet moet ik nu apart houden voor mijn Inkomstenbelasting?”. Dan is het toch ietwat teleurstellende antwoord van mij dat ik het ook niet weet. 

PROFIT FIRST EN KROMME TENEN

Even een zijstraatje naar het Profit First systeem dat door zoveel vrouwelijke ondernemers (terecht!) omarmt wordt. Daar staat toch echt in dat het zoveel % moet zijn. Ik ben fan van Profit First, echt waar. Niet omdat ik dat het geweldigste systeem ooit vind, niet omdat ik meneer Michalowicz verheerlijk, zoals ik ook wel zie gebeuren. Wel omdat het houvast biedt voor zo veel ondernemers die dat zo hard nodig hebben. Tegelijkertijd voel ik wat weerstand bij mezelf. Dat is heel raar voor een boekhouder, maar ik heb het niet zo op systemen. Ik word er dwars van en volg liever mijn eigen pad. Hoe rechtlijniger het systeem, hoe krommer mijn tenen. 

gEMIDDELD

Een vast percentage van de omzet kan natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde zijn. Hoeveel belasting je moet betalen, hangt namelijk van ongelooflijk veel factoren af. De hoogte van de omzet is maar een kleine factor. Inkomstenbelasting wordt immers over de winst berekend en niet over de omzet. Zo kan je met €20.000,- omzet toch meer Inkomstenbelasting moeten betalen dan met €100.000,- Wil je tot een vast percentage komen? Dan zul je met gemiddelden moeten werken. En zeg nou zelf, je bent toch zeker helemaal niet gemiddeld?

zELF AAN DE SLAG

Daarom zeg ik dat er geen vast percentage bestaat dat je apart moet houden. Toch geef ik je graag wat meer zekerheid. Ik ga je uitleggen hoe je tot een voorzichtig en globaal percentage kunt komen.

Dat kan met de volgende gegevens:

  • Je realistische begroting. De winstberekening (A) hieruit vormt de basis voor de berekening;
  • Weet voor welke ondernemersfaciliteiten je in aanmerking komt. Je moet hiervoor sowieso 1225 uur aan je onderneming werken. Belangrijkste aftrekposten zijn zelfstandigenafrek, startersaftrek en MKB-vrijstelling. Die laatste krijg je altijd, ongeacht het aantal uren dat je werkt, mits je als ondernemer voor de IB wordt gezien;
  • Je jaaropgave/loonstroken (B) als je ook nog in dienst bent. Dit is van belang voor de schijf waarin je valt.

 

De berekening

Naast bovengenoemde, is er nog veel meer waar je rekening mee kunt houden. Als je echter in ieder geval rekening houdt met de bovenste 3 punten, kom je tot een enigszins realistisch percentage. Tel A en B bij elkaar op en check bij de Belastingdienst in welke schijf je valt. Ik ga nu uit van schijf 2/3, dat is afgerond 38%. Heb je geen recht op de ondernemersfaciliteiten? Dan moet je die 38% over je bedrijfswinst betalen, dus 38% x A.

Lekker rekenen

Stel je verwacht €50.000 omzet en je hebt €20.000 kosten, dan moet je over (50.000-20.0000=) € 30.000 inkomstenbelasting betalen. Voor ondernemers is er de super fijne MKB vrijstelling van 14%. Iedere ondernemer voor de IB, ongeacht of je aan het urencriterium voldoet, mag  na aftrek 14% van zijn belastbare winst vrijstellen. Je houdt dus nog 86% over van de winst waar je belasting over moet betalen: 86% * 30.000 * 38% = €9804. Dat is het bedrag dat je moet betalen. Natuurlijk heb je ook nog heffingskortingen waar je rekening mee mag houden, dat gaat voor nu echter te ver. Die €9804 is 9804/50000 * 100= 19,6 % van je omzet. Als je 20% van je omzet apart houdt, zit je goed.

Een rekenvoorbeeld met zelfstandigenaftrek en de startersaftrek

Nu een voorbeeld met dezelfde cijfers waarbij ik ervan uitga dat je wél recht heb op zowel de zelfstandigenafrek als de startersaftrek. Zo kun je meteen zien dat dat echt wel de moeite waard is. Dat is in 2019 bij elkaar een aftrek van €9403.

De belastingberekening wordt dan:

(50.000-20.000) *86% – 9403= €16397,-. Dat maal 38% = €6230,-,

Ofwel ruim €3500,- minder dan in het eerste scenario. Het percentage van de omzet is nu 6230/50000 * 100 = 12,5%. Zie je wat deze ene factor al voor een verschil maakt?

 

Wel zekerheid, geen garantie

Met deze basisberekening kun je wellicht zelf al uit de voeten. Onthoud wel altijd dat het een schatting is. Dat betekent dat het wel de zekerheid biedt dat je een bedrag hebt gereserveerd voor de Inkomstenbelasting. Het geeft echter geen garantie dat het niet te weinig of juist te veel is. Te veel? Ja, dat kan ook en dat is zonde als je het mij vraagt. Van dat geld had je namelijk ook een mooie investering kunnen doen die uiteindelijk voor meer winst had kunnen zorgen. 

 

Sandra Breure

Sandra Breure

Ik ben Sandra Breure, Jouw Boekhoudcoach. Geboren en getogen in Zeeland waar ik woon met mijn man en dochters. Naast mijn gezin en werk houd ik van lezen, mijn familie, musea, winkelen, poezen en schrijven.

Het is mijn missie vrouwelijke ondernemers meer vrijheid en echte onafhankelijkheid te geven door grip op hun boekhouding en cijfers. Natuurlijk kan ik de volledige boekhouding van je overnemen maar ik zorg wel dat je weet wat ik doe en waarom.

Fotograaf: Lia Remmelzwaal