Als boekhouder merk ik dat er onder ondernemers veel onduidelijkheid is over de begrippen omzet en winst. Ook het begrip salaris wordt regelmatig verkeerd geïnterpreteerd door (startende) ondernemers. Ik wil je in deze blog uitleggen wat de verschillen zijn tussen en omzet en waarom je als ondernemer (met een eenmanszaak of in een VOF) geen salaris meer hebt.

 

Wat is nu precies het verschil tussen winst en omzet en wat keer je jezelf uit?

 

Wat is omzet?

De omzet is dat wat je daadwerkelijk aan je klanten factureert. Let op; het gaat dan om het totaalbedrag exclusief BTW. De BTW moet je namelijk altijd afdragen en is nooit van jou.

 

Wat is winst?

Omzet min kosten is winst. Dus alle bedrijfskosten mag je opvoeren zolang je je houdt aan de regels van de belastingdienst. Deze winst is de uitgangspositie voor de berekening van je Inkomstenbelasting. Als ondernemer heb je vervolgens nog een paar aftrekposten die je mag inzetten om zo je winst te verlagen (dit moet ook weer volgens de regels van de belastingdienst). Hierdoor wordt er over een minder hoog bedrag de belasting berekend.

Een simpel rekenvoorbeeld:
De omzet is € 50.000
De kosten zijn € 15.000
50.000 – 15.000 = € 35.000 winst.

Je bent startend ondernemer en hebt geen bijzondere investeringen gedaan.
Na aftrek van alle regelingen, houd je dan een winst over van ca. € 22.000 waarover je belasting moet betalen. Dit komt uit op ongeveer € 4.000 (Let op: als ondernemer betaal je Inkomstenbelasting en de Inkomensafhankelijke ZvW).

 

Salaris

Nu je weet wat je ongeveer moet reserveren voor de Inkomstenbelasting, houd je het volgende over:
€ 35.000 – € 4.000 = € 31.000.

Dit bedrag is van jou, wat je ermee doet is volledig aan jezelf.
Je kan jezelf maandelijks een bedrag uitkeren, een vakantie ervan boeken of er bijvoorbeeld een zakelijke lening van aflossen. Het is in ieder geval volgens de definities van boekhouden geen salaris.

De term salaris betekent strikt genomen dat je loonheffing moet betalen en dat doe je als ondernemer met een eenmanszaak of VOF niet, je betaalt alleen Inkomstenbelasting. Het geld dat je opneemt is een privé opname uit je bedrijf. Neem je het niet op? Dan blijft het op je zakelijke (spaar)rekening staan en is dat bedrijfsvermogen.

 

Conclusie

Voor mij als boekhouder is de winst veel interessanter dan de omzet. Daarnaast kun je het beter hebben over een privé opname dan over salaris.

Suzan de Wit

Suzan de Wit

Als boekhoudster gespecialiseerd in ZZP’ers is Suzan vooral in staat om alle fiscale termen en informatie te vertalen naar normaal Nederlands waardoor zij de “glazige blik” weet te voorkomen.

Omdat ZZPerfect ook een eenmanszaak is kan ze ook regelmatig haar klanten vanuit eigen ervaring helpen en sparren over groei vragen zoals personeel en investeringen.